Nesreća helikoptera s iranskim predsjednikom: Potraga za preživjelima i dalje traje

Nove obavijesti Svijet Vijesti

U nedjelju u prijepodnevnim satima, helikopter s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem srušio se u udaljenom dijelu zemlje, izazvavši veliku operaciju traganja i spašavanja. Uzrok nesreće nije poznat.

Ajatolah Ali Khamenei, iranski vrhovni vođa, zatražio je od Iranaca da se “mole za zdravlje” gospodina Raisija i onih koji su putovali s njim – uključujući iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amira Abdollahiana. U obraćanju koje je uživo prenosila državna televizija, kazao je kako “narod Irana ne smije biti zabrinut ili zabrinut”, te kako neće biti narušavanja sigurnosti ili upravljanja zemljom.

Čelnik iranskog Društva Crvenog polumjeseca Pirhossein Kolivan izjavio je za državnu TV da timovi za traganje i spašavanje nisu locirali mjesto pada helikoptera nakon više od 10 sati potrage i nisu stupili u kontakt ni s kim u zrakoplovu. Sve glasine koje govore suprotno bile su lažne, kazao je. Kolivand je kazao kako su spasioci koristili svoje najbolje pretpostavke kako bi postavili područje potrage i nisu imali potvrdu o točnoj lokaciji nestalog helikoptera.

Čak i prije objave u nedjelju o padu helikoptera za koji se vjeruje da prevozi iranskog predsjednika, odnosi između Teherana i Sjedinjenih Država bili su opasno blizu otvorenog sukoba. Ono što će se odvijati u sljedećih nekoliko dana – hoće li predsjednik Ebrahim Raisi i drugi čelnici preživjeti i što Iran izjavi da je uzrok pada – moglo bi utvrditi jesu li dvije zemlje u stanju izvući se iz nekoliko istodobnih kriza.

Dugoročno gledano, borba koja je najvažnija je ona koja se usredotočuje na iranski nuklearni program. Program je uglavnom bio suzbijen nakon što je Obamina administracija 2015. dogovorila nuklearni sporazum s Iranom. No, predsjednik Donald J. Trump osudio je i odustao od sporazuma prije šest godina, a na kraju je Iran nastavio proizvodnju nuklearnog goriva – obogaćenog na razinu malo manju od onoga što bi bilo potrebno za proizvodnju nekoliko bombi.

Pad se dogodio u osjetljivom trenutku za međunarodne odnose – samo nekoliko dana nakon što su visoki američki i iranski dužnosnici razgovarali preko posrednika kako bi pokušali suzbiti prijetnju šireg sukoba na Bliskom istoku. Američki State Department rekao je da pozorno prati izvješća o nesreći, a Bijela kuća je rekla da je predsjednik Biden obaviješten.

Državni mediji izvijestili su kako je general-bojnik Mohammad Bagheri, šef iranskih oružanih snaga, izjavio kako su vojska i Revolucionarna garda raspoređene u području potrage, nekoliko kilometara južno od granice s Azerbajdžanom. Najmanje 20 timova za traganje i spašavanje također je bilo uključeno u napore, izvijestili su državni mediji, koji su priopćili kako nepovoljno vrijeme komplicira operaciju.

Videozapisi koje je iransko Društvo Crvenog polumjeseca objavilo na Instagramu prikazuju spasilačke ekipe kako pješače kroz gustu maglu i težak teren u potrazi za mjestom pada.

Evo najnovijih događaja:

Vlada je otkazala planirani sastanak vlade i umjesto toga sazvala hitan sastanak s odborom zemlje za upravljanje krizama, izvijestili su državni mediji.

Ponude za pomoć pristigle su iz zemalja regije i šire. Irački premijer Mohammed Shia al-Sudani naložio je ministarstvu unutarnjih poslova svoje zemlje i drugim relevantnim stranama da ponude pomoć. Europska unija aktivirala je svoj satelitski sustav Copernicus na zahtjev Irana kako bi ponudila usluge mapiranja u hitnim slučajevima, izjavio je glavni tajnik Unije za upravljanje krizama Janez Lenarčić.

Raisi se ranije u nedjelju sastao s predsjednikom Azerbejdžana Ilhamom Aliyevim. Gospodin Aliyev napisao je na X-u da je “duboko uznemiren” kad je saznao za nesreću “nakon prijateljskog oproštaja” od iranskog predsjednika. Pakistanski premijer Shehbaz Sharif rekao je na X-u da “s velikom tjeskobom čeka dobre vijesti”.

U trenutku pada, izaslanstvo ministara putovalo je s gospodinom Raisijem u konvoju od tri helikoptera, izvijestili su državni mediji, dodajući da su druga dva zrakoplova stigla na odredišta.

Iranski zakon predviđa da se, ako predsjednik umre, vlast prebacuje na prvog potpredsjednika i da se izbori moraju raspisati u roku od šest mjeseci. Prvi potpredsjednik je Mohammad Mokhber, konzervativni političar.

Ebrahim Raisi (63), tvrdokorni vjerski svećenik, izabran je za predsjednika Irana 2021. godine. U svom predsjedničkom mandatu nadgledao je strategiju proširenja regionalnog utjecaja svoje zemlje – potporu militantnim opunomoćenicima diljem Bliskog istoka, ubrzanje nuklearnog programa zemlje i dovođenje zemlje na rub rata s Izraelom.

Međutim, u istom razdoblju Iran je doživio neke od svojih najvećih prosvjeda protiv vlasti u posljednjih nekoliko desetljeća i ozbiljan gospodarski pad potaknut međunarodnim sankcijama i visokom nezaposlenošću.

G. Raisi smatra se mogućim nasljednikom ajatolaha Alija Khameneija kao vrhovnog vođe, najvišeg političkog i vjerskog položaja u Islamskoj republici.

Odgovori