Napetost između Poljske i Bjelorusije intenzivno raste

Nove obavijesti Svijet Vijesti

U utorak 1. kolovoza 2023., došlo je do kršenja poljskog zračnog prostora od strane dva bjeloruska helikoptera koji su provodili obuku u blizini granice.

Dva bjeloruska helikoptera Mi-24 i Mi-8 preletjeli su preko Nacionalnog parka Bialowieźa te se vratili nazad na teritoriju Bjelorusije.

Bjeloruska strana prethodno je obavijestila poljsku stranu o treningu. Granični prijelaz odvijao se na području Białowieże na vrlo maloj nadmorskoj visini, što je otežavalo otkrivanje radarskim sustavima, stoji u priopćenju Ministarstva nacionalne obrane Poljske.

Nakon toga incidenta Poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak naredio je raspoređivanje većeg broja vojnika i borbenih helikoptera duž granice, dodalo je ministarstvo.

Bjelorusko ministarstvo obrane reklo je da “nije bilo kršenja zračnog prostora helikopterima Mi-24 i Mi-8”.

“Optužbe za kršenje granice Poljske helikopterima Mi-24 i Mi-8 bjeloruskih zračnih snaga i snaga protuzračne obrane nategnute su i iznijelo ih je poljsko vojno-političko vodstvo kako bi opravdalo izgradnju snaga i sredstava u blizini bjeloruske granice”, priopćilo je ministarstvo na Telegramu

Poljski premijer Mateusz Morawiecki izjavio je prošlog tjedna kako se Wagnerovi plaćenici kreću prema koridoru Suwalki preko Grodna, grada na zapadu Bjelorusije, u situaciji koja “postaje još opasnija” dok snage savezničkih Rusije pokušavaju povećati svoju nazočnost u blizini granice s NATO-om.

Zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Paweł Jabłoński izjavio je u utorak lokalnoj radio postaji RMF. FM da bi u budućnosti moglo biti “nažalost” više provokacija bjeloruskih i ruskih snaga.

Zbog mogućih daljnjih provokacija pozivamo na odgovorno širenje i komentiranje informacija koje mogu koristiti ruski i bjeloruski režimi, priopćavaju u MNO Poljske.

Izvor : Twitter, Ministarstva nacionalne obrane Poljske

Odgovori