Napad na Slovačkog Premijera: Robert Fico u Životnoj Opasnosti

Nove obavijesti Politika Svijet Vijesti

Estimated reading time: 3 minutes

Prema izvješćima slovačke vlade. na premijera Roberta Fica, u srijedu u gradu Handlova, sjeveroistočno od glavnog grada, Bratislava izvršen je atentat pri kojem je Fico teško ranjen.

Na službenoj i provjerenoj Facebook stranici premijera objavljeno je da je gospodin Fico u “životnoj opasnosti” nakon što je zadobio “višestruke” prostrijelne rane. “Sljedećih nekoliko sati će odlučiti”, stoji u objavi.

Lokalni mediji izvijestili su da se napad dogodio u gradu Handlova u središnjoj Slovačkoj, gdje se gospodin Fico, politički veteran, sastao s pristašama.

Po neslužbenim podacima, napadač na premijer je 71 -godišnji književnik koji je radio kao zaštitar, koji je na premijera Fica pucao s pet metaka iz pištolja, a tri su ga pogodila.

Predsjednica Zuzana Caputova, čija je pozicija uglavnom ceremonijalna, osudila je, kako je rekla, “brutalan i nepromišljen napad”. “Šokirana sam”, napisala je u poruci na Facebooku. “Želim Robertu Ficu puno snage u ovom kritičnom trenutku da se oporavi od napada.”

Točna priroda ozljeda g. Fica nije odmah bila poznata. Policija nije odmah komentirala. Slike s mjesta događaja koje je objavila novinska agencija Reuters pokazale su, kako se čini, pripadnike osiguranja g. Fica kako trče oko crne limuzine. Na drugim fotografijama vidi se osoba s lisicama na tlu na mjestu događaja.

Scena u Handlovi, u središnjoj Slovačkoj, u srijedu nakon napada na premijera Roberta Fica.Kredit…Radovan Stoklasa/Reuters

Gospodin Fico, koji je ranije završio premijerski mandat ostavkom 2018. zbog niza optužbi za korupciju, vratio se na vlast nakon općih izbora u rujnu, oživljavajući političku karijeru o kojoj su mnogi razmišljali kada je dao otkaz usred velikih uličnih prosvjeda nakon ubojstva istraživačkog novinara koji je istraživao vladin graft.

Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije koja se u prošlosti sukobljavala s gospodinom Ficom, također je rekla da oštro osuđuje “podli napad”. “Takvim činovima nasilja nema mjesta u našem društvu i potkopavaju demokraciju, naše najdragocjenije opće dobro”, napisala je na društvenim mrežama.

U srijedu je mađarski premijer Viktor Orban brzo poslao dobre želje gospodinu Ficu, kojeg je nazvao “mojim prijateljem”. “Molimo se za njegovo zdravlje i brz oporavak”, napisao je gospodin Orban na društvenim mrežama.

I Hrvatski predsjednik tehničke Vlade Andrej Plenković oglasio se preko društvenih mreža ;” Duboko sam potresen viješću o napadu na premijera Roberta Fica. Oštro osuđujem ovaj užasan čin nasilja. Naše su misli s premijerom Ficom, njegovom obitelji i slovačkim narodom”, napisao je Plenković na X-u.

Odgovori