NAJAVA: Mimohod osječkih branitelja i ove godine van grada

Domovinski rat Najave Nove obavijesti Obilježavanja Riječ branitelja Vijesti
5 minuta

Iako su detalji vezani uz mimohod i proslavu još uvijek u dogovoru, Grad Osijek i udruge koje su u odboru Grada Osijeka, složile su se da će i ove godine obilježavanje “Tripl dana” (Dan osječkih branitelja, Dan 106. brigade ZNG RH i Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije) biti organizirano bez velikih gužvi za građane Osijeka.

S obzirom na trenutne radove na rekonstrukciji tramvajske pruge na Aveniji, svečani mimohod Hrvatske vojske, policije, veterana iz Domovinskog rata, vatrogasaca, obitelji i građana, neće prolaziti glavnim ulicama grada, to je jedan dio službenog obrazloženja izmještanja Mimohoda s Europske avenije. Umjesto toga, kolona će se kretati od trga Ante Starčevića, promenadom do Bijelog mosta (pješački most), baš kao i prošle godine.

Ovaj mimohod, pun ponosa i slave, predstavlja centralnu proslavu za sve hrvatske dragovoljce koji su 1991. godine obranili ovaj grad. Predvođeni ratnim zastavama postrojbi, ponosni branitelji će hodati ispred kafića smještenih uz samu Dravu. Građani koji budu u kafićima, aplaudirat će i diviti se hrabrosti ovih ponosnih dragovoljaca, branitelja, veterana koji su imali hrabrosti i odvažnosti da se suprotstave neprijatelju 91. godine kada je Grad Osijek bio u poluokruženju i kada je trpio svakodnevno razaranje.

Danas, tim hrabrim i odvažnim veteranima iz Domovinskog rata, odaje se posebna počast. Grad Osijek ih nagrađuje tako da im oduzima dostojanstvo da jednom godišnje, na Dan osječkih branitelja, Dan 106. brigade ZNG RH i Dan hrvatskog dragovoljca, prošetaju ponosno i uzdignute glave uz svoje sinove i unuke, svoje obitelji kroz glavne ulice grada kojeg su oni časno i hrabro branili i obranili.

Međutim, postavlja se pitanje zašto se mimohod ne održava na glavnim ulicama grada? Ove godine, izgovor je rekonstrukcija tramvajske pruge na Aveniji. No, što je bio razlog prošle godine? Nije bilo konkretnog odgovora, osim da se ne stvara gužva. Iz svega priloženoga čini mi se da će mimohod koji se kreće sporednim ulicama, a onda i izvan grada, postati pravilo, a ne izuzetak. Nije se promišljalo o tome da postoji i alternativni pravac glavnom ulicom unatoč radovima i to iz smjera Donjeg Grada do mosta Dr. Franje Tuđmana.

U glavnim gradovima drugih zemalja, kada dođe u službenu posjetu, na primjer, predsjednik neke države, zatvara se cijela dionica kojom službena povorka prolazi, i to nije problem nikome.

Druga stvar koja duboko dira u emocije i čast branitelja je činjenica da u Gradu Osijeku postoji 47 udruga proisteklih iz Domovinskog rata, područni ured Ministarstva hrvatskih branitelja, koordinacija branitelja, dvije osobe koje su savjetnici ministra hrvatskih branitelja, no za potrebe nošenja zastave koja bi se trebala nositi u mimohodu, a koja je dugačka 40 metara, nema 40 branitelja da bi ju nosili. Traži se pomoć od udruge navijača da ju oni nose.

Svi mi znamo, da uz malo dobro volje, puno toga se može. Upravo to smo pokazali 91. kada smo obranili ovaj grad. Za takvu važnu proslavu, odgovorni u ovom gradu, koji su ujedno i organizatori povorke, mogli su naći način, ali traže se samo izgovori. Pa je to onda pitanje, što je prioritet?

Pitam se, koji je smisao te povorke, pokazati gradu i novim generacijama čast i slavu osječkih branitelja ili tek toliko obilježiti taj dan, a povorku pustiti da prošeta uz Dravu pokraj ZOO vrta.

Ovo vrijeđa sve veterana koji su se odvažili i goloruki stali u obranu grada 1991. godine, jer smisao samog mimohoda je pokazati ponos i zajedništvo koračajući glavnim ulicama grada za kojeg su se žrtvovali.

Ima li neki grad, selo ili naselje u Republici Hrvatskoj ili u Bosni i Hercegovini da se svečani mimohod organizira van grada? Ja sam osobno obišao gotovo sve gradove, sela i naselja, svaki mimohod koji je organiziran u čast neke postrojbe ili nekog državnog blagdana, i nisam nigdje primijetio da se mimohod postrojbi i veterana organizira u nekim sporednim ulicama ili izvan grada. Primjera radi, u Virovitici se proslava 30. godišnjice osnutka 81. gardijske bojne nedavno obilježila na jedan vrhunski način. Centar grada je bio potpuno blokiran na dva dana, a u samom centru na prometnici je bio postavljen  taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Oružanih snaga Republike Hrvatske, smotra veterana 81. gardijske brigade, prelet Krila oluje, da ne nabrajam dalje. Grad Osijek, kako oni to vole reći, braniteljima, (a ustvari se radi o veteranima Domovinskog rata) želi odati počast na način da ih organizira da “marširaju” obalom Drave, malo s desne pa s lijeve, pored ZOO vrta.

Mnogi šute o tome, naravno, postoji i opravdan razlog tome. Koliko je u Osijeku istinskih domoljuba koji su svojim srcem i dušom stali, dragovoljno, u obranu svoga doma, grada i države? Jer da ih ima tamo gdje se odlučivalo o tome, siguran sam da bi svoj glas digli i suprotstavili se tome naumu. Naravno … Udruge proistekle iz Domovinskog rata ovise o novčanim uplatama, pa sve dok novci uredno sjedaju, pobune nema.. I oni će uz organizatore pričati, “Rat je bio i prošao, iza nas je … okrenimo se budućnosti” .. i naravno, i sam se slažem s time.. ali čemu onda trošiti milijune eura na nešto što nema iskrenu domoljubnu vrijednost .. ipak ,sve to na kraju financiraju građani Osijeka … Republike Hrvatske.

Naravno, kao i prošle godine kada je grad odlučio da svoje vjerne branioce “istjera” iz grada, veliki dio branitelja je to prihvatio ali bilo je onih odvažnih i hrabrih koji se ne prodaju za par srebrnjaka, nego ponosno i u zajedništvu, kao 91. koračaju od Zida ( Divaltova -Trpimirova), Trpimirovoj preko mosta – do Kapelice Mira, gdje u zajedništvu s onom kolonom koja je koračala izvan grada, polažu vijenac i pale svijeće za sve poginule i nestale branitelje i civile poginule na osječkom području.

Kako će se odigrati ove godine, saznat ćemo uskoro.

Domovini vjeran !

Odgovori