Na simboličan način obilježen Majčin dan

Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

Svim majkama od ❤️ želim sretan Majčin dan!! ❤️

Majčin dan je praznik u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja, pa i Hrvatskoj, obilježava svake godine druge nedjelje u svibnju.

Kao osnivačica današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. godine majke su u 45 država SAD slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom. Zatim i ostale zemlje, poput Engleske, Švicarske, Norveške, Švedske, Njemačke itd.

U nastavku, ispred Veteranske udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske, kod centralnog križa na Centralnom groblju u Osijeku, zapalio sam svijeću i položio bijelu ružu u znak zahvalnosti i sjećanja na sve majke, a posebno za majke kojima sinovi ne mogu čestitati, jer su svoje živote dali u obrani Domovine.

Jurmanović Dražen

Foto : VUMDDRH

Odgovori