Na prvoj crti zdravlja – konferencija o zaštiti i unaprjeđenju zdravlja hrvatskih branitelja.

Najave Nove obavijesti Riječ branitelja Vijesti

U organizaciji zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja (ZIKZ) i Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine (CEPAMET) Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te nizom drugih suorganizatora, pokrovitelja i podržavatelja, od 20. – 22- travnja 2023. godine, u Osijeku i Vukovaru održat će se 3. hrvatska konferencija o zaštiti i unapređenju zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Na prvoj crti zdravlja“.

Predsjednica Organizacijskog odbora prof. dr. sc. Marijana Braš, dr. med. i predsjednik Znanstvenog odbora prof.dr.sc. Veljko Đorđević, dr.med. , pozivaju sve da se priključe svečanom otvorenju konferencije, u srijedu 19. travnja u pastoralnom centru “Sv. Bono” Vukovar, i u četvrtak 20. travnja u 9 sati, u Hotelu “Osijek”, Osijek.

Projekt “Na prvoj crti zdravlja”, koji je pokrenuo ZIKZ, predstavljen je na okruglom stolu u sklopu IV. hrvatskog kongresa o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji s međunarodnim sudjelovanjem (Zagreb, 26. – 28. veljače 2015.) Tada je zaključeno da će se u sklopu ovog projekta pokrenuti brojne znanstvene, stručne, edukativne
i javnozdravstvene aktivnosti posvećene zdravstvenom stanju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji kao i drugih stradalnika Domovinskog rata. Ovoj su se inicijativi ubrzo priključile brojne organizacije i institucije iz Hrvatske i inozemstva te nekoliko stotina stručnjaka iz raznih područja zaštite i unapređenja zdravlja, od preventivne preko kurativne do palijativne medicine.

Dvije nacionalne konferencije posvećene ovoj temi održane su u prosincu 2015. godine i u siječnju 2016. godine u Zagrebu, gdje su doneseni zaključci o aktivnostima kojima će se ovaj projekt baviti u narednim godinama. Uz brojne druge aktivnosti, podsjećamo da je od 15. do 18. rujna 2016. godine u Osijeku održan 5. hrvatski kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Na prvoj crti zdravlja”, kao i 2. hrvatski kongres psihosomatske medicine i psihoterapije s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Zajedno u ratu – zajedno u zdravlju”, koji je održan u Karlovcu od 19. do 21. rujna 2019. godine. Ponosni smo i na edukaciju 104 hrvatske braniteljice i branitelja o volontiranju u palijativnoj skrbi, koja je održana u Osijeku 2019. godine, a osobito na one koji su se nakon ove edukacije priključili u interdisciplinarne palijativne timove.

Zabrinjavajući podaci o pobolu i smrtnosti braniteljske populacije zahtijevaju od nas zajedničko okupljanje i hitne, sveobuhvatne aktivnosti posvećene njihovom zdravlju!

Smatrali smo da je došao trenutak za novu nacionalnu konferenciju, na kojoj ćemo interdisciplinarno i intersektorski progovorili o najnovijim znanstvenim i stručnim iskoracima vezanim uz zdravlje ove populacije, dosadašnjim postignućima koje su učinile hrvatske institucije i organizacije te zajedničkim koracima koje trebamo učiniti u budućnosti.

Cilj nam je kroz razmjenu spoznaja i konstruktivni dijalog pokazati da samo stručnim znanjem, kvalitetnom komunikacijom i zajedništvom možemo pomoći u prevenciji, liječenju, rehabilitaciji i palijativnoj skrbi ove, zdravstveno vulnerabilne populaciji. Dio Konferencije posvećene palijativnoj skrbi održava se u Pastoralnom centru u Vukovaru, a ostatak u Hotelu Osijek u Osijeku.

Hrvatske braniteljice i branitelji su dali svoje živote i zdravlje za Domovinu, a mi im sada trebamo vratiti brigom o njihovom zdravlju. Samo čineći dobro, dobro ćemo se i osjećati!, poručuje predsjednica Organizacijskog odbora prof. dr. sc. Marijana Braš.

TEME

 1. MEDICINA USMJERENA PREMA OSOBI – kako prepoznati biološke, psihološke,
  socijalne i duhovne čimbenike u zdravlju i bolesti?
 2. EPIDEMIOLOŠKI PODACI
 3. PREVENTIVNE MJERE – preventivni sistematski pregledi, načini smanjivanja
  čimbenika rizika za nastanak kroničnih nezaraznih bolesti (pušenje, pretilost,
  stres..)
 4. PSIHOLOŠKI ASPEKTI I PSIHIJATRIJSKI POREMEĆAJI, SEKUNDARNA
  TRAUMATIZACIJA I TRANSGENERACIJSKI PRIJENOS TRAUME
 5. VODEĆE TJELESNE BOLESTI (dijabetes, hipertenzija, kardiovaskularne bolesti,
  cerebrovaskularne i druge neurološke bolesti, autoimune bolesti, onkološke
  bolesti, dermatološke bolesti, respiratorne bolesti, demencija, kronična bol,
  bolesti usne šupljine i dr. )
 6. SUVREMENE TERAPIJSKE STRATEGIJE (farmakoterapija, psihoterapija,
  socioterapija, rehabilitacijski programi, uloga umjetnosti)
 7. PALIJATIVNA SKRB
 8. ISTRAŽIVANJA I EDUKACIJA (o vodećim zdravstvenim problemima i zaštiti i
  unaprjeđenju zdravlja osoba izloženim traumatskim ratnim iskustvima)
 9. KOMUNIKACIJSKE VJEŠTINE (u radu s oboljelima i članovima obitelji,
  interdisciplinmarna komunikacija, komunikacija putem raznih medija)
 10. ZDRAVSTVENE, SOCIJALNE I EKONOMSKE POLITIKE I STRATEGIJE te
  njihova primjena u praksi
 11. ORGANIZACIJSKI OBLICI U ZAJEDNICI (zdravstvene institucije, nacionalna
  i lokalne vlasti, psihosocijalni programi, veteranski centri, programi udruga i
  drugih organizacija, uloga volontera, uloga sporta i rekreacije)
 12. POSTTRAUMATSKI RAST NAKON KRIZE
 13. PRIMJERI DOBRE PRAKSE IZ HRVATSKE I SVIJETA – intersektorska i
  interdisciplinarna suradnja
 14. ŠTO MOŽEMO UČINITI S CILJEM BOLJE ZAŠTITE I UNAPRJEĐENJA
  ZDRAVLJA OVE ZDRAVSTVENO VULNERABILNE POPULACIJE – QUO
  VADIS

MJESTO ODRŽAVANJA
Hotel Osijek, Šamačka 14, HR-31000 Osijek, Hrvatska
www.hotelosijek.hr
Pastoralni centar “Sv. Bono” Vukovar, Samostanska ulica 5, HR-32000 Vukovar
www.filipjakov-vu.co

POKROVITELJI

 • Ministarstvo hrvatskih branitelja Republike Hrvatske
 • Osječko-baranjska županija
 • Grad Osijek

ORGANIZACIJSKI ODBOR
Predsjednica: Marijana Braš
Članovi: Karla Bilandžić, Lovorka Brajković, Bernarda Braš, Silvija Canecki-Varžić, Mario Cvek, Dunja Degmečić, Marela Đurić, Zvonimir Gvozdanović, Vedrana Iveta, Melita Jukić, Miroslav Jularić, Zvonimir Kalčik, Barbara Kalenić, Nataša Klepac, Martina Matovinović, Željko Miškulin, Neda Pjevač, Ahnetka Stjepanović, Nevenka Špoljarić, Srđana Telarović, Ivica Zlodi

ZNANSTVENI ODBOR
Predsjednik: Veljko Đorđević
Članovi: Dragan Babić (BiH), Maja Bajs Janović, Slavko Barić, Branko Bazdan, Dražen Begić, Mario Begović, Nenad Bogdanović (Švedska), Ana Borovečki, Lovorka Brajković, Marijana Braš, Petrana Brečić, Silva Butković Soldo, Silvija Canecki-Varžić, Roberto Casale (Italija), Hrvoje Cvitanović, Katija Ćulav, Marko Ćurković, Vida Demarin, Ana Diklić, Danijela-Lana Domitrović, Marija Dvorski, Nikola Đaković, Petra FolnegovićGrošić, Trpimir Glavina, Vladimir Grošić, Marina Grubić, Goran Ivkić, Špiro Janović, Tin Jovanovac, Tihana Jendričko, Bojan Jelaković, Stjepan Jurić, Tatjana Jurkin Vnučec, Zvonimir Kalčik, Mariano Kaliterna, Snježana Kaštelan, Nataša Klepac, Aleksandar Kopjar, Filip Kuštro, Emanuel Lacković, Ivan Landeka (BiH), Krešimir Luetić, Josip Lucić,
Mato Lukić, Jelena Maričić, Branka Marinović, Martina Matovinović, Tomislav Meštrović, Tomislav Meštrović, Juan Mezzich (SAD), Štefica Mikšić, Davor Miličić, Marin Milković, Veljko Miljević, Ninoslav Mimica, Marjana Mucić (BiH), Zoran Najdanović, Marijana Neuberg, Karolina Omašić, Slavko Orešković, Vedran Orešković, Mirko Palić, Ljerka Pavković, Lenkica Penava, Nada Pjevač Keleminić, Neda Pjevač, Ino Protrka, Salman Rawaf (Velika Britanija), Miroslav Samaržija, Maja Sedmak Grgić, Ranko Stevanović, Vesna Šendula Jengić, Miljenka Šimec, Mirna Šitum, Jasna Špiček Macan, Tomislav Šovagović, Davor Štimac, Mirjana Turkalj, Suzana Uzun, Domagoj Vidović

Na prvoj crti zdravlja – konferencija o zaštiti i unaprjeđenju zdravlja hrvatskih branitelja | Facebook

Odgovori