NA DANSNJI DAN PRIJE 31. GODINU, OBRNAJEN JE GOSPIĆ

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice

Unatoč tome što je 19. rujna 1991. u Hagu, Slobodan Milošević najavio obustavu sukoba, velikosrpska agresija nastavljena je svom silinom.

Snimka zaslona

Upravo u tom razdoblju obranjen je Gospić, jedan od najvažnijih ciljeva agresora.

Opci napad na Gospić, srpski agresori pokrenuli su na početku rujna 1991. , a grad su branili male domaće snage , stotinjak zagrebačkih dobrovoljaca, porijeklom iz Like.

Borbena skupina Tomislava Merčepa, stotinjak policajaca s područja Rijeke, Senja i Kvarnera, borbena skupina HOS-a i drugih postrojbi. S toga je Glavni stožer OSRH,iz Zagreba u Gospić, poslao četiri iskusna pripadnika Specijalne postrojbe ATJ Lučko, predvodeni Mirkom Norcem, koji preuzima zapovjedanje gospićkom 118. brigadom, kao i 20-tak pripadnika bojne Zrinski.

Snimka zaslona

Osim što je napadan svim raspoloživim sredstvima, Gospić su ugrožavale snage JNA unutar grada.

Posebno važan dan bio je 14. rujan kada je u predgrađu Kanili osvojeno skladište oružja Teritorijalne obrane za Liku.

Zarobljenim oružjem branitelji su nakon tri dana borni zauzeli najvažniji cilj, veliku vojarnu “Stanko Opsenica”, a potom su se redom predavali ostali vojni objekti . Zbog toga su vojni zrakoplovi JNA raketirali cijelo to područje, a komanda 5. Korpusa iz Banja Luke poslala je na Gospić veliku oklopna kolonu.

Taj napad ne odbijen od strane hrvatskih branitelja a uništen je i znatan broj oklopnig vozila a zarobljeno je 7 tenkova, 12 teških minobacača, te velike količine različitog steljiva.

Osvajanjem oružja iz vojnih skladišta te predajom snaga JNA u Gospiću, razvijena je napadačka organizacija u Lici a pobunjeni Srbi od tada su prisiljeni na obrambena djelovanja . Nažalost, zbog toga je Gospić platio visoku cijenu, i iz Vukovar posto najrazrušeniji grad Hrvatske .

Izvor :HRT

Odgovori