Na današnji dan SR Hrvatska postala je Republika Hrvatska

Domovinski rat Hrvatska Povijest Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Na današnji dan 20. lipnja 1990, SR Hrvatska postala je Republika Hrvatska, a pred Saborom zavijorio se hrvatski barjak.

Na današnji dan 20. lipnja 1990. godine, Republička Hrvatska zastava s petokrakom zamijenjena je s povijesnim hrvatskim barjakom s prvim bijelim poljem.

Hrvatski Sabor izmijenio je dotadašnji službeni naziv Republike Hrvatske. Umjesto Socijalistička Republika Hrvatska, koja je 45 godina bila dio totalitarnog komunističkog sustava unutar Jugoslavije, novi i službeni naziv za našu domovinu od tada do danas je Republika Hrvatska.

Ovaj povijesni čin, pratili su Hrvati putem TV ekrana iz cijelog svijeta, a Markov trg bio je prepun građana koji su hitjeli svjedočiti tim povijesnim trenutkom.

Povijesni trenutak ostao je zabilježen i to onaj trenutak kada je hrvatski policajac zamijenio Socijalističku hrvatsku zastavu s novom Republičkom zastavom .

https://www.youtube.com/watch?v=RKZ5nkeLofc

U priopćenju predsjedništva SR Hrvatske objavljeno je kako će novo ime biti Republika Hrvatska, bez prefiksa „socijalistička“, da će povijesni hrvatski grb postati sastavni dio hrvatske trobojnice, a dotadašnje „Izvršno vijeće Sabora“ preimenovat će se u „hrvatsku vladu“. Bila je to nedvosmislena najava da će Hrvatska iskoristiti ustavno pravo za stjecanje suverenosti ili čak nezavisnosti, odnosno da je volja hrvatskog naroda da više ne bude dio jugoslavenske zajednice republika, barem ne u dotadašnjem obliku.

Službeni Beograd imao je potpuno drugačiji cilj. Nakon što je Ivica Račan u svibnju, oduzevši oružje Teritorijalnoj obrani, razoružao Hrvatsku, srbijanski lider Slobodan Milošević najavio je mogućnost da se područja Hrvatske nastanjena srpskom većinom izoliraju, a stanovnici referendumom izjasne žele li ostati u matičnoj državi ili iz nje izaći.

Zastava Republike Hrvatske s crven-bijeli-plavi i sa početnim bijelim poljem hrvatskog grba bila je prva službena zastava Republike Hrvatske od 20. lipnja 1990. sve do kraja prosinca 1990. godine. 

Odgovori