Na današnji dan prije 30. godina , piloti sa svojim MiG-ovima 21 sletjeli u Hrvatsku .

Nove obavijesti

Prije 30. godina piloti tadašnjeg Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva( JRZ) , kapetani Ivica Ivandić i Ivan Selak preletjeli su sa MIG-ovima iz Srbije u Hrvatsku.

Za tu veliku okruglu obljetnicu Ministarstvo obrane u ponedjeljak 16. svibnja organizira obilježavanje u Splitu i Zemuniku, ali je pozvan samo Ivandić. Selaka nisu pozvali? Da li u Hrvatskoj možeš biti priznat i odlikovan herojem samo ako si “podoban” određenim političkim strukturama, ili je herojstvo po samoj definiciji neupitno po kojoj liniji si politički opredijeljen ?
Inače, Selak se nedvojbeno umiješao u raspravu sa ministrom obrane i njegovim “stručnjacima” kada je bezposadna letjelica ruske proizvodnje sa teritorija Ukrajine ušla u hrvatski prostor i srušila se u glavni Grad Zagreb.

Ivica Ivandić je rođen u Slavonskom Brodu 1965 godine. Od 1984 služio je kao pilot u Jugoslavenskom ratnom zrakoplovstvu (JRZ).

A Ivan Selak rođen je 27.12.1959 u Bjelovaru, služio je kao pilot u JRZ 1979., a prema mišljenju mnogih, najbolji hrvatski i jedan od najiskusnijih europskih borbenih pilota.

Selak i Ivandić bili su stacionirani u istoj eskadrili i stanovali su u istoj zgradi. Planiranje prebjega na hrvatsku stranu su započeli mjesecima ranije. No, postojao je i bitan uvjet koji je sve činio kompliciranijim, željeli su otići zajedno. Ivandić je još sredinom 1991 godine rekao Selaku: “Nećeš valjda otići bez mene?” Tada još nisu znali, ali čim je netko od pilota Hrvata prešao na drugu stranu, motrenje ostalih bilo je pojačano. Kontraobavještajna služba (KOS) je pokušavala svašta, stavljali im doušnike kao sustanare, pokušavali ih opiti, te provokacijama izvući podatke. Otegotne okolnosti su prolongirale prebjeg. Selak je u listopadu 1991 godine doživio avionsku nesreću, u kojoj su dvojica njegovih kolega izgorjela. On je jedini preživio. Zbog toga je dobio dozvolu da opet može poletjeti tek u svibnju 1992 godine. 15. svibnja 1992 godine Selak i Ivandić su sa dva MiG-a-21 prebjegli na hrvatsku stranu. Dio eskadrile, s osam MiG-ova 21 po četiri para, u kojemu je letio i Ivandić, uvježbavao je program za obilježavanje “Dana vazduhoplovstva JRZ-a”. Jedan pilot je otpao zbog zdravstvenih problema i u posljednji “letački “par upao je Selak. Na planiranju leta Selak i Ivandić se nisu ni pogledali. Nisu se željeli otkriti, ali su znali da je nastupio odlučujući trenutak. Prvi je poletio Ivandić. Već je radio krug oko Srbije i imao problema s količinom goriva. Naime, u skladu s dogovorom čekao je radio potvrdu Selaka, inače potpuno regularnu, da je i on poletio. Kad je potvrda napokon stigla, Ivandić je krenuo prema Splitu. Središte Dalmacije bio je logičan i najbliži izbor. Selak se ubrzo odvojio od svog para i krenuo prema Zagrebu. Imao je i previše goriva. Obojica su, ovisno o okolnostima, bila spremna sletjeti bilo gdje, “pa i na autoput, samo da je u Hrvatskoj”. Obojica su na kraju sretno sletjela, Ivandić na Resnik, a Selak na Pleso. U Hrvatskoj se znalo, svega par osoba, da dolaze dvojica pilota. No nije se znalo ni gdje će sletjeti i kada. MiG-21 Selaka je u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ) bio znan pod imenom “Osvetnik Dubrovnika”, djelovao je tijekom cijeloga rata u Hrvatskoj, pa i poslije, a otpisan je 2004 godine.

okom rata u Hrvatskoj brigadir Selak je bio pilot u 1. eskadrili lakih borbenih zrakoplova u Čakovcu, zatim zapovjednik zrakoplovnog voda u Zapovjedništvu HRZ-a i PZO-a, te zapovjednik voda 91. zb Pleso. Od 1996 godine obnašao je zadaću probnog pilota u sektoru kontrole u Zrakoplovno-tehničkom zavodu, te kasnije voditelja odsjeka u Odjelu kontrole kvalitete u Zavodu.Od 2012 djeluje kao probni pilot HRZ-a.Brigadir Selak je jedini inozemni pilot kojemu je Izrael iskazao čast da u izraelskom MiG-u-21 leti iznad Izraela. Brigadir Selak je ujedno i kopilot na kanaderu Canadair CL-215.
2012 godine brigadir Selak je sigurno prizemljio MiG-21 (dvosjed) sa kojeg je tijekom leta otpao poklopac zadnje pilotske kabine. Zrakoplov je tek bio stigao sa servisa motora u Zrakoplovno tehničkom zavodu. Na visini od 2800 metara i pri brzini od 850 km/h, brigadir Selak začuo je eksploziju. Stražnja kabina se napunila dimom i prašinom, te počela gorjeti. Kabina se potom rasprsnula, a stražnji poklopac je odletio. Da je na MiG-u ispao poklopac kabine, brigadir Selak je saznao tek nakon što je uspješno prizemljio zrakoplov. Zbog tog junačkog čina brigadir Selak je bio proglašen herojem, te je za to dobio priznanje “Ponos Hrvatske” 2012 godine.

2014 godine brigadir Selak je krenuo na probni let s jednim od MiG-ova-21 pristiglih sa remonta iz ukrajinskog remontnog zavoda u Odesi. Popeo se na 1300 metar visine i potom počeo probijati zvučni zid. Tada se čula detonacija, a u pilotskoj kabini se zadimilo. Brigadir Selak je odmah osjetio da se motor MiG-a ugasio, pa je avion počeo brzo ponirati. Brigadir Selak je pokušao upaliti motor u poniranju, no nije uspio. Tada je već počeo gledati kamo da usmjeri zrakoplov kako ne bi stradali civili na zemlji, no ipak je još jednom pokušao pokrenuti motor. Iz drugog pokušaja uspio je pokrenuti motor MiG-a dok je bio na 6000 metara visine, te ga je odmah potom uspješno spustio na Pleso. Brigadir Selak je na konferenciji za novinare izjavio: “Bio je to rutinski probni let 5. lipnja na nadzvučnim brzinama i velikim visinama kako bi se izvršila proba motora u najnepovoljnijim uvjetima rada. Došlo je do proboja zraka u motor što je u normalnom letu nenormalno, a u probnom letu normalno i događa se. Odradio sam izvanredni postupak koji se u toj situaciji radi, a to je da sam sam spustio avion na visine na kojima je moguće izvršiti pokretanje motora. Je li remont dobar ili nije, pa motor se pokrenuo, mislim da to dovoljno govori.”

Pukovnik Ivandić je u jesen 1991 godine postao otac maloj kćeri. Pod izgovorom da nema rodbine u Srbiji, supruga i kćer su otišle u Njemačku supruginoj tetki, te su na taj način uspjele napustiti Titove Užice.

MiG-21 pukovnika Ivandića je tokom službe u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ) bio znan pod imenom “Osvetnik Vukovara”. Njegov posljednji let bio je 14. 9. 1993 godine, “Osvetnik Vukovara” je srušen kod Vrginmosta pogotkom srpskog projektila. Njime je pilotirao i poginuo pukovnik Miroslav Peris. Pukovnik Ivandić trenutno radi u zapovjedništvu HRZ-a.

Izvor sa wiki

Odgovori