Na današnji dan 2000. godine u Valpovu ,tragično je preminuo legendarni hrvatski kanuist.

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Sport Vijesti

Matija Ljubek bio je najtrofejniji hrvatski kanuist i jedan od najuspješnijih hrvatskih sportaša uopće.


Blistave trenutke karijere doživio je osvajanjem dvaju zlatnih te po jedne srebrne i brončane Olimpijske medalje čime je zasluženo dobio titulu najuspješnijeg muškog hrvatskog olimpijca u pojedinačnim sportovima svih vremena.
I to u ;u Montrealu 1976. godine osvojio je u kanuu jednokleku zlato na 1000 metara, te broncu na 500 metara, a u Los Angelesu 1984. u kanuu dvokleku zlatno odličje na 500 metara, te srebrno na 1000 metara. Na svjetskim je prvenstvima još osvojio tri zlatne, tri srebrne, te tri brončane medalje
Posmrtno je 2000. godine za životno djelo dobio Državnu nagradu za šport “Franjo Bučar”.


Nakon završetka sportske karijere ostao je aktivan kao sportski djelatnik. Nažalost, prerana smrt (stradao je od dva metka iz puške M-48 uslijed nerazjašnjenih obiteljskih prilika, smrtonosne hice iz puške u njega je ispalio šogor Marko Varžić.) odvojila ga je zauvijek od sporta. Po njemu danas nosi ime kajak i kanu klub u Zagrebu, ali i nagrada za životno djelo Hrvatskog olimpijskog odbora: Nagrada HOO-a Matija Ljubek.

Dana 5. svibnja 2018. godine , u Belišću, svečano je otkrivena skulptura “Matija Ljubek”. Skulptura je postavljena na kružnom toku koji vodi prema mostu 107. brigade Hrvatske vojske preko rijeke Drave.

Odgovori