Na današnji dan 1995. godine, likvidiran je general HVO-a, Vlado Šantić

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Na današnji dan, u noći s 8. na 9. ožujka 1995. godine pripadnici Vojne policije 502. brigade Petog korpusa Armije BiH, odveli su generala HVO-a iz hotela Sedra kod Bihaća u nepoznatom smjeru, te se od toga dana smatra ubijenim.


Vladimir Šantić bio je general HVO-a (Hrvatskog vijeća obrane) i zapovjednik 101. pukovnije. Rođen je 1952 godine u Vedrom Polju kod Bihaća. Prije rata radio je kao knjigovođa, a u politiku je ušao 1989. godine, kada je sudjelovao u osnivanju HDZ-a u Bihaću. Šantić je bio jedan od osnivača HDZ-a BiH u Bihaću i bivši potpredsjednik stranke.
Za vrijeme rata, Šantić je bio zapovjednik 101. pukovnije “Ante Knežević – Krpe”. Pod njegovim zapovjedništvom, HVO je između prosinca 1994. i siječnja 1995. uspješno vratio linije obrane Bihaća, koje je izgubila Armija RBiH. Šantić je odbijao, u skladu s uputama vodstva Herceg-Bosne, ući u sukob sa snagama Republike Zapadne Bosne Fikreta Abdića.
General Šantić je posljednji put viđen živ u hotelu Sedra kod Bihaća 8. ožujka 1995. godine, odakle su ga odveli pripadnici Vojne policije 502. brigade Petog korpusa Armije BiH, jedinice kojom je zapovjedio Hamdija Abdić – Tigar.

Vjerojatno je umro istoga dana.

Sin generala HVO-a Šantića je izjavio da su ubojicama oprostili u duhu svoje kršćanske vjere, ali da samo žele posmrtne ostatke svoga oca i muža.

 Za njegov nestanak i smrt odgovorni su bili nekadašnji pripadnici bošnjačke Armije BiH. Međutim, pravosudni proces kojim su za ubojstvo oslobođeni odgovornosti nekadašnji pripadnici Armije BiH ocijenjen je kao namješten.

Optužnice za ubojstvo suđenih osoba su oslobođeni Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Ramiz Ružnić, Indijan Alibegović i Enver Keranović, pripadnici postrojbe kojom je zapovijedao Hamdija Abdić zvani Tigar, bivši visoki časnik bošnjačke Armije BiH. Hamdija Abdić Tigar, unatoč kriminalnom dosjeu i optužbama za ubojstvo generala Šantića, ponovno je izabran za zastupnika u Parlamentu Federacije BiH s liste bošnjačke Stranke demokratske akcije.

Sin generala Šantića, Duje Šantić, ističe da još uvijek nema pravde za njegovu obitelj jer odgovorni za taj zločin i prikrivanje, te manipuliranje cijelim slučajem obnašaju visoke dužnosti. On smatra da se ovom presudom ponovno pokušalo ubiti njegovog oca, ali da u njima živi njegov duh. Voditelj odjela za branitelje i Domovinski rat u Hrvatskom narodnom saboru BiH, Mladen Begić, izrazio je očekivanje da Tužiteljstvo Unsko-sanske županije u suradnji s institucijama Bosne i Hercegovine ozbiljnije pristupi tom ratnom zločinu.


Odgovori