NA DANAŠNJI DAN 1991.”SAO KRAJNA” DONIJELA JE ODLUKU O UJEDINJENJU SA SRBIJOM

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Na današnji dan 1. travnja 1991. godine, takozvano Izvršno vijeće “SAO Krajine” u Korenici donijelo je odluku o ujedinjenju s Republikom Srbijom.

Prema velikosrpskim planovima, u tzv SAO Krajinu trebale su ući općine Knin, Benkovac, Obrovac, Gračac, Donji Lapac, Korenica, Vojnić, Vrginmost, Glina, Dvor na Uni, Kostajnica, Petrinja i Pakrac, te sva srpska naselja koja su se pripojila jednoj od ovih općina i ona koja su se ubuduće izjasnila za pripajanje u procesu razgraničenja.

Ova odluka dodatno je zaoštrila odnose između Hrvatske i tkz. Srpske autonomne oblasti Krajina (SAO Krajina). Ujedinjenje s Republikom Srbijom bilo je protivno teritorijalnom integritetu Hrvatske, što je dovelo do povećanja napetosti i nadolazećih vojnih sukoba, do rata.

Referendum o statusu SAO Krajine održan je 12. maja 1991. godine, a na referendumu su građani naposljetku odgovarali na sljedeće pitanje:

1. Da li ste za prisajedinjenje SAO Krajine Republici Srbiji i da Krajina ostane u Jugoslaviji sa Srbijom, Crnom Gorom i drugima koji žele da očuvaju Jugoslaviju.

Odaziv na referendum na području SAO Krajine bio je navodno preko 95%, a preko 90% je glasovalo za ostanak u Jugoslaviji. Skupština Krajine potom je donijela odluku da je “teritorij Krajine sastavni dio Srbije”

Odluka o ujedinjenju izazvala je zabrinutost međunarodne zajednice. Mnoge zemlje nisu priznale ovu promjenu granica i podržavale su teritorijalni integritet Hrvatske. Ovo je dodatno kompliciralo diplomatske odnose i međunarodnu reakciju na Domovinski rat.

  Hrvatske vlasti su odluku takozvanog Izvršnog vijeća “SAO Krajine” o ujedinjenju s Republikom Srbijom oštro osudile. Ovo ujedinjenje smatrano je protuzakonitim i neprihvatljivim jer je narušavalo teritorijalni integritet Hrvatske.

  Hrvatske vojne i policijske snage poduzele su operacije kako bi spriječile daljnje širenje teritorija SAO Krajine prema Hrvatskoj. Ovo je uključivalo vojne sukobe i pokušaje povratka teritorija pod hrvatsku kontrolu.

  Međunarodna podrška: Hrvatska je tražila podršku od međunarodne zajednice, posebno od Europske unije i Ujedinjenih naroda. Većina zemalja priznala je Hrvatsku kao suverenu državu i podržavala je njezinu borbu za teritorijalni integritet.

  Sankcije: Hrvatska je primijenila gospodarske sankcije protiv SAO Krajine i Republike Srbije kako bi pritisnula za povlačenje odluke o ujedinjenju.

   U konačnici, odluka o ujedinjenju SAO Krajine s Republikom Srbijom bila je jedan od ključnih faktora koji je doprinio eskalaciji Domovinskog rata i političkim napetostima u regiji.

   Nedugo nakon toga, 19. maja 1991. održan je referendum na kojem je Hrvatska glasovala za neovisnost od Jugoslavije. Na referendum je izašlo 83,6% glasača, a 94,17 % glasovalo je potvrdno. Srbi su većinom bojkotirali taj referendum

   Odgovori