Na današnji dan, 1991. hladnokrvnim ubojstvom tri hrvatska policajca u središtu Daruvara, započeo je rat i u tom dijelu Hrvatske

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na današnji dan, 20.srpnja 1991. godine , tri hrvatska policajca PP Daruvar, patrolirali su središtem Daruvara. Ušli su u ulicu Kralja Petra Svačića kasno u večer, oko ponoći, ne znajući da iza njih u neposrednoj blizini korača ubojica.


Miroslav, Robert i Ivica prvi su poginuli hrvatski branitelji od strane Srpskih terorista sa područja Daruvara , a njima u čast, održana je komemoracija koja je započela na grobovima poginulih u mjestima Doljani, Levinovac i Donji Čaglić, gdje su obitelji poginulih zajedno s delegacijom Grada Daruvara i UHPBD ’91 i PP Daruvar zapalili svijeće i položili vijence.

Obilježavanje se nastavilo u Daruvaru u ulici Petra Svačića kod spomen obilježja poginulim policijskim službenicima.

Patrola je bila naoružana službenim pištoljima koje je nosila u futroli.

Odmah iza njih, na kraćoj udaljenosti u istom pravcu kretao se počinitelj SP. Koji im se približio na malu udaljenost te je iz pištolja ispalio dva hica u glavu Miroslavu Polak, jedan u glavu Robertu Žili te jedan hitac u tijelu Ivice Rončevića. Od navedenih hitaca Miroslav Polak i Robert Žili ostali su mrtvi na mjestu, dok je Ivica Rončević smrtno ranjen otišao do parka V. Nazora gdje je pao mrtav.

Počinitelj je nakon toga istim pravcem produžio dalje prema gradu…


Mjesec dana nakon ubojstva trojice policajaca, 19. kolovoza 1991. godine u policijskoj postaji Daruvar izbila je pobuna. Srpski teroristi preuzeli su kontrolu nad postajom i kao taoce zarobili petoricu svojih kolega mladih policajaca. Iz postaje su uzeli oružje, vozila i sredstva veze te se odmetnuli u smjeru planine Papuk na pripremljenu lokaciju, a prilikom povlačenja granatirali su središte Daruvara.

Robert Žili rođen je 1967. godine, a odrastao je u Donjem Čagliću kraj Pakraca. Nakon srednje škole stekao je zvanje strojobravarskog tehničara. Volio je nogomet, ribolov te izlaske. Prije odlaska u vojsku zaposlio se u poduzeću Jedinstvo iz Pakraca. Nakon odsluženja vojnog roka u Makedoniji vraća se na posao, a jedno vrijeme radio je i u Rusiji. Ipak, vratio se u Hrvatsku te početkom 1991. godine otišao u školu za policajce „Prvi hrvatski redarstvenik“. U ljeto 1991. zaposlio se u policijskoj postaji u Daruvaru.

Izvor: PU Bjelovarsko-bilogorska/Foto:Grad Bjelovar

Odgovori