Ministar Anušić podržava Republiku Kosovo na putu prema EU i NATO-u

Nove obavijesti Vijesti

Zagrreb, 26. lipnja 2024. – Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane, Ivan Anušić, sastao se u Ministarstvu obrane Republike Hrvatske s ministrom obrane Republike Kosova, Ejupom Maqedoncijem. Na sastanku su potvrdili uspješnu bilateralnu obrambenu suradnju i razgovarali o mogućnostima njezinog proširenja u nadolazećem razdoblju. Također, raspravljali su o sigurnosnoj situaciji na području jugoistočne Europe i drugim globalnim sigurnosnim izazovima.

Ministar Anušić izrazio je zadovoljstvo održanim sastankom, posebno potpisivanjem Tehničkog dogovora između Ministarstva obrane RH i Ministarstva obrane Republike Kosova. Ovaj sporazum omogućava školovanje kadeta Ministarstva obrane Republike Kosova na diplomskim sveučilišnim studijima Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo Sveučilišta u Zagrebu na Hrvatskom vojnom učilištu ‘Dr. Franjo Tuđman’.

Ministar Anušić također je istaknuo punu potporu Republike Hrvatske Republici Kosovu na putu prema članstvu u euroatlantskim integracijama. Izrazio je podršku Kosovu za pristupanje Europskoj uniji i NATO-u te posebno naglasio podršku neovisnosti Republike Kosova i njezinim vanjskopolitičkim ciljevima. Ministri su se složili da je važno prenositi vlastita iskustva u cilju potpore pristupanju euroatlantskim i regionalnim organizacijama i inicijativama.

Na sastanku je također razgovarano o produbljivanju suradnje u području gospodarstva, a ministar Anušić je naglasio važnost proširenja gospodarske suradnje izvan obrambene industrije. Ministar Maquedonci pohvalio je Anušića kao iskrenog prijatelja Republike Kosova i zahvalio na podršci. Osvrnuo se i na sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u NATO-ovoj operaciji KFOR na Kosovu.

Ministar Anušić također je podsjetio na razgovore o industrijskim projektima i aktivnostima koje mogu poboljšati položaj Hrvata u Janjevu. Ministar Maquedonci potvrdio je da Vlada Republike Kosova prepoznaje potrebu za poboljšanjem uvjeta života Hrvata na tom području.

Svako sustavno poboljšanje položaja hrvatske manjine na Kosovu pridonosi većoj produktivnosti cjelokupnog društva”, zaključio je ministar obrane RH Ivan Anušić

Izvor: MORH Foto: MORH/ F. Klen

Odgovori