Marica Marić : Dolazak Hrvata- prvi dio

Hrvatska Povijest Nove obavijesti Vijesti

Marica Marić, mnogima nepoznata osoba ali meni vrlo draga, Hrvatica iz Dugog Sela. Marica, iako nije akademski obrazovana kao povjesničarka, vrlo je aktivna u istraživanju Hrvatskih povijesnih istina. Uglavnom, njezina istraživanja, pa onda i objave, baziraju se na Hrvatsku povijest, kako bližu tako i onu daleku. Uglavnom to radi iz ljubavi prema svojoj domovini a iz razloga što je i sama primijetila kako su Hrvatski povjesničari zaokupljeni drugim stvarima, ali ne i povijesti Hrvata. Vrlo je aktivna pisanjem o povijesnim činjenicama na društvenim mrežama, a njezina istraživanja možete vidjeti u objavama na njezinom Facebook profilu.

Danas je Marica napisala prvi dio svog istraživanja s temom Dolazak Hrvata koje u cijelosti objavljujemo ispod ovog teksta, a nastavak slijedi sutra.

NA POČETKU DA SE ZNA..

Niti sam stručnjak niti povjesničar, ali budem, ovo malo što znam i što sam istraživala, probala nekako složiti u razumljive članke.

Ovo danas je jedan mali uvod sve od dolazak Hrvata do posljednjeg Kralja. Jučer sam pisala o svetoga pape Agatona, a to se tiće godine 679, a znamo da su Hrvati bili još prije toga naseljeni u današnjoj Hrvatskoj. Što znači, nismo tu od stoljeća sedmog, već i od šestog stoljeća i ranije, čak možda i od 5tog stoljeća, što se da na istraživanje, ali vidim da nije volja današnje ”garniture’ da se to dozna. Bilo kako bilo, počinjem sa svojim istraživanje o ”Dolazak Hrvata”, naravno, nisam povjesničar, iako znam da će se javljati amateri kao ja sa svojim prijedlozima, kao i pravi povjesničari, od kojih želim čuti. Ali želim malo uzburkati vode da nije Hrvatska od 1945g. 

Znate kako se kaže u dijelovima, ali sam sastavila u jedno.. ”Želim malo uzburkati mutnu Savu i hladnu Drinu, gdje kaže da je more bistrije nego ljudi, osobito kada se tiče povijesti, osobito nakon 1945g.” 

Imali smo svoje kneževe, kraljeve, banove, ono, loza Hrvatske krvi, znam da će nekima smetati, ne samo preko Drine, već onima ”nekima” preko Save, Neretve itd, koji misle da znaju kome BiH pripada.  

Ako bude grešaka, i najvjerojatnije biti će, priznajem odmah sada, moja znatiželja o povijest našega Hrvatskog naroda je jaka. Probam ispraviti ili dovesti do svjetla dana, neke tabu teme. Jer vidim da neki ne žele staru povijesnu Hrvatsku već priznaju samo Hrvatsku od 1945, pa čak možda i od 1918 godine. Što meni to nikako ne štima u moj DNK! Pa što god neki mislili o tome.

Budem probala sve posložiti od drugih povjesničara i povezati u nekakvi razumljiv redoslijed, naravno biti će i Izvora odakle su dio članka, ako nisu pobrisani sa portala. 

Prvo ću pisati o Dolazak Hrvata, Bijelih Hrvata itd. Tek poslije dok se malo smiri oko Dolaska, početi ću pisati o prvim Banovima, Kneževa pa Kraljeva. Ovo je jako dugo, pa ću pisati neke dijelove u nastavcima.

Često se čuje pitanje: koliko je star hrvatski narod? 

Hrvatski narod je živio između mnogih drugih naroda kojih više nema i koji su u potpunosti nestali. Skoro svi stari narodi su nestali ili asimilirali se, osim nas Hrvata i još nekih naroda, kao što su: Baskijci, Finci, Kurdi, Egipćani, Makedonci i još neki narodi u Africi i Aziji.

U svjetskoj povijesti zabilježilo se ime SARASVAT = HRVAT u zapisima Zend Aveste još prije 9,300 godina, a ime SKITI u Sanskritu, u kojem je zapisano da su Skiti živili u Sumeru već prije 7 tisuća godina. Sumerijski kralj Gilgameš u svojem je Epu zapisao ime HARAH-VAITI, još oko 2.700 pr. Kr., a kod Medijaca se ime HARA-HVATI spominje 1000 pr. Kr. Grčki putopisac i povjesnik Herodot je Hrvate nazvao SUOROMATI oko 450 pr.kr.

Ime SARMATI nađeno je 670 pr. Kr. u elamskim zapisima, a ime HARA-HVATI u zapisima iranskog cara Kira 1. oko 660 pr. Kr. Kod Rimljana ime se pojavljuje, kao CROATI krajem starog, i početkom nove ere, u pismohrani rimskih careva. Naravno, ime Hrvata spominje se u još niz drugih oblika, a to su proizvoljne tvrdnje i bez smislena lutanja po krivim tuđim učenjima, koja su odvela mnoge Istražitelje Hrvatstva u mrak prošlosti iz kojeg nisu mogli, niti htjeli, vidjeti svjetlo stvarne hrvatske prošlosti. Moramo se držati logike, i put koji nas je doveo do današnje Hrvatske. Poslije, kada se to utvrdi, možemo istraživati grane Hrvatstva, i gdje smo ”odlutali”.

Prvi Hrvati rađali su se u današnjoj hrvatskoj zemlji, a prva kolijevka je bila Jadranska Kotlina, Obale, Otoci, Dinarski brdoviti proplanci Bosne i Hrvatske, te cijele Panonije. Na tim prostorima, rađali su se prvi ljudi prije oko 120 tisuća g., a za zadnjih 45 tisuća godina, mnogi današnji povjesnici tvrde sa sigurnošću. Sva druga mjesta našeg življenja bile su naša povijesna nužda i zlo. 

Svi kasniji Hrvati koji su se nazivali imenima: Skiti, Arianci, Iliri, Heleni, Harahvaiti, Elamejci, Kosejci, Hurijci, Gutejci, Hiskejci, Medijci, Sarmati, Tohejci, Parti i drukčije, već prema jeziku kojim su ih nazivali = izvorni su potomci iskonskih Jadranskih Prahrvata!

Otapanje visokih ledenjaka i snjegova s Alpa, između 28 do 45 tisuća pr. Kr., nastale su velike poplave na Jadranskim prostorima, koji su bili između: Alpa i Sredozemnog Mora, te od Karpata do Crnog Mora i male Azije, sa kojih su Pra-Hrvati putovali čamcima i skelama prema grčkim otocima, a odatle prema Mezopotamiji, Sumeru, Elamu, Iranu i sve do Indije. Drugi su išli sniženim močvarnim i blatnjavim putovima prema Sjevero-Istočnoj Europi i zapadnoj Aziji. Kretanjima i življenju na golemim prostorima rađali su se i nastajali drugi narodi. Jedan tako stari narod, bili su Skiti. Skiti su bili pastiri, lovci, lutalice i skitnice!

Odlasci s Jadransko-Panonskih prostora i povratak Hrvata između 3. i 7. stoljeća poslije Krista, trajalo je najmanje oko 11 tisuća godina. 

Na tim putovanjima Hrvata/Skita po svijetu, koje traje još i danas, najsigurniji je dokaz da smo Skitnice = Skiti, odakle i riječ, koja je ostala uz Hrvate sve ove godine, te su kriva mišljenja da smo otpočeli iz Perzije ili Zakarpatja. Takve tvrdnje su plod: tuđih i naših šteto činitelja, jer su naši izvori na Hrvatsko tlo, gdje se razvila posebna vrsta Dinarskog čovjeka.

Ovo prijatelji je prvi dio…. nastavljam sutra!

PREUREDILA : Marica Marić 

IZVOR : Ovaj dio s mojim mišljenima također i : Hrvata Anđelko Jeličić i Hrvatska Znanost Inc. braća: Vladimir i Zvonimir Baotić. Foto: Oton Iveković, Dolazak Hrvata na Jadran 

Odgovori