“Manje oružja, manje tragedija“ – preventivna je kampanja u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava

Domovinski rat Nove obavijesti Vijesti

Građani vraćaju oružje i eksplozivna sredstva koja pronalaze u svojim dvorišnim prostorijama i tavanima kupljenih ili naslijeđenih kuća. Pojedini pronađena oružja odbacuju na smetišta ili obližnje kanale uz glavnu i sporednu prometnicu, a ima onih savjesnih koji pronađeno oružje prijavljuju djelatnicima MUP-a i na taj način sprječavaju da dođe do neželjene katastrofe i posljedica.

Požeško slavonska PU javila je kako je na području grada Požege, 79-godišnjakinja prilikom čišćenja dvorišnih prostorija pronašla ručnu bombu koju je dragovoljno predala policijskim službenicima. Također je u mjestu Daranovci, 84-godišnjak prilikom čišćenja prostorije pronašao poluautomatsku pušku s pripadajućim bajunetom i nastavkom za ispaljivanje tromblonskih mina te dvije futrole za streljivo.

Vukovarsko srijemska PU javlja kako  je osumnjičeni 14. srpnja oko 11,30 sati došao u dvorište obiteljske kuće 61-godišnjaka u Otoku i prijetio mu usmrćivanjem ručnom bombom. No, 61-godišnjak ga je spriječio u toj namjeri istrgnuvši mu bombu iz ruku, nakon čega se 59-godišnjak udaljio s mjesta događaja.

PU zadarska, policijski službenici Policijske postaje Zadar uhitili osobu za koju se sumnjiči da je 13. srpnja 2023. godine oko 12.20 sati u Zadru na gradskom predjelu Brodarica, na otvorenom prostoru, iz plinskog pištolja u zrak ispalio tri hitca te svojim protupravnim ponašanjem prema bliskim osobama, kod njih izazvao strah i uznemirenost.

Također, iz PU zadarske su javili , kako su policijski službenici Policijske postaja Biograd početkom srpnja, točnije 4. srpnja, nakon osnovane sumnje, zatim tijekom kriminalističkog istraživanja, policijski službenici su temeljem naloga Županijskog suda u Zadru proveli pretragu doma i ostalih prostorija koji osumnjičeni koristi na širem biogradskom području, gdje je pronađeno i oduzeto 54 ručne bombe u drvenom vojnom sanduku, te 11 komada antimagnetskih protutenkovskih mina, 1 minobacačka granata, 241 komada vojnog streljiva različitog kalibra, 48 komada pištoljskog streljiva raznog kalibra.

Nadalje tijekom pretrage je pronađeno 11 komada lovačkih patrona,  jedan pištolj, jedan spremnik za pištolj, 90 komada inicijalnih kapisli za streljivo, oko 3 kilograma olovnih balina za punjenje sačmenog streljiva, dvije limene posude u kojima se nalazilo oko 300 grama baruta te oprema za punjenje lovačkih patrona.

Također, od osumnjičenog je oduzeta i jedna lovačka puška koju je legalno posjedovao.

Iz virovitičko podravske PU, krajem lipnja ( u srijedu 28. lipnja), po zaprimljenoj dojavi o pronalasku oružja u obiteljskoj kući u Slatini policijski službenici izašli su na mjesto događaja i izuzeli pronađeno oružje.
Izvršenim detaljnim pregledom pronađenog oružja i streljiva utvrđena je marka i kalibar:

  • pištolj marke „V. Bernardelli Gardone“,
  • 63 komada streljiva 7,62×39 mm,
  • 1 komad streljiva 12,7 mm.

Ministarstvo unutarnjih poslova i dalje poručuje kako oružje ima važnu ulogu u očuvanju sigurnosti pod uvjetom da se koristi u skladu sa zakonom te ljudskim pravima i međunarodnim zakonima. Niti u jednom trenutku ne smijemo zaboraviti da oružje može uzrokovati smrt i višestruke razarajuće posljedice, kako za pojedinca, tako i za društvo.

Manje oružja, manje tragedija“ – preventivna je kampanja u svrhu sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibiliziranja javnosti i poticanja građana na dragovoljnu predaju ilegalnog oružja, bez sankcija. Provodi se od 2007. godine, a modernizirana je kroz Fond Europske unije za unutarnju sigurnost u sklopu projekta  pod nazivom „Jačanje kapaciteta MUP-a u zaštiti ljudi i kritične infrastrukture od događaja koji mogu ugroziti sigurnost, uključujući djelotvorno upravljanje rizicima i krizama koji mogu ugroziti sigurnost, te borbi protiv terorizma“ kroz niz multimodularnih preventivnih alata, kako bi se potaknula svijest građana o važnosti dragovoljne predaje oružja.
Podsjećamo građane da je ovom Akcijom bez ikakvih sankcija, omogućena dragovoljna predaja svih vrsta oružja i ubojitih sredstava.
Protiv građana koji takvo oružje, streljivo i dr. ubojita sredstva prijave policiji radi predaje, neće se pokretati prekršajni, niti kazneni postupak.

Dragi građani, oružje i eksplozivna sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192 ili u najbližoj policijskoj postaji. Na mjesto događaja uputit će se posebno osposobljeni policijski službenici, koji će preuzeti oružje, a Vi ćete ostati anonimni.
Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92.
Oružje i ubojita sredstva ne odlažite i ne ostavljajte u kontejnerima za smeće  ili na drugim otvorenim prostorima u prirodi! Na taj način ugrožavate živote drugih ljudi.

Od 1. rujna 2007. do 30. studenog 2020. u Republici Hrvatskoj građani su dragovoljno predali 5.493 kg eksploziva, 5.570.778 komada streljiva, 5.354 komada automatskog i 9.183 komada dozvoljenog oružja te 330.462 komada rasprskavajućeg oružja.

Tijekom 2022. godine Policijskoj upravi karlovačkoj građani su dragovoljno predali 6.624 komada raznog streljiva, 52 ručne bombe, dvije protuoklopne i protupješačke mine, 179 komada ostalih eksplozivnih sredstava, četiri pirotehnička sredstava, 6,10 kg eksploziva, 25 m sporogorećeg štapina, 33 komada vatrenog oružja i jedno zračno oružje.


 
Sve informacije vezane za kampanju možete se javiti na besplatni info telefon 0800 88 92, te se upoznajte s preventivnim alatima  i  uključite se  u Kampanju.

Izvor: MUP

Odgovori