Majčin dan – danas slavimo majčinstvo

Kultura Nove obavijesti Vijesti

Majčin dan je poseban dan u godini kojim se slavi majčinstvo. Slavimo ga svake godine druge nedjelje u svibnju.

Majčin dan nije državni praznik, ali budući da se obilježava uvijek nedjeljom, neradni je dan za većinu stanovništva. Ove godine slavi se danas, drugu nedjelju u svibnju 14. svibnja.

Na današnji dan trebamo se prisjetiti svojih majki, ali i svih drugih, pogotovo onih majki kojima sinovi i kćeri ne mogu čestitati današnji dan jer su svoj život dali za obranu i slobodu domovine .

Tradicija obilježavanja Majčinog dana seže čak u drevnu Grčku, kada se obilježavao i proslavljao dan božice Rhee, Majke bogova Zeusa, Hestia, Hera, Hada, Posejdona i Demetera.

Kao osnivačica današnjeg Majčinog dana slovi Anna Marie Jarvis. Ona je u Graftonu 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala Memorial Mothers Day Meeting. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj ih je crkvi dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama. Već 1909. godine majke su u 45 država SAD slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine Majčin dan nacionalnim praznikom.

Nedugo nakon SAD-a, Majčin dan postao je praznik i u Engleskoj, zatim u Švicarskoj (1917.), Norveškoj (1918.), Švedskoj (1919.), Njemačkoj (1922.) i Austriji (1924.) a potom se običaj proširio po cijeloj Europi i svijetu.

Običaj je da se na današnji dan svojim majkama darivaju bijeli ili crveni karanfil.

Odgovori