Mađari i dalje odlučno: mađarski savez ne podržava odluku UEFA-e; ne radi se o rasističkom ili političkom sadržaju, nego povijesnom kartom

Nove obavijesti Sport Svijet Vijesti

Mađarski nogometni savez reagirao je na odluku UEFA-e koja je mađarskim navijačima zabranila da na tribinama ističu zastavu i znakovlje Velike Mađarske koja je nekoć obuhvaćala, uz Mađarsku, i dijelove Austrije, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Rumunjske i Ukrajine.

Mađarski savez ipak ce dozvoljavati zastave Velike Mađarske na stadionima, priopćili su u četvrtak, unatoč tome što UEFA najavljuje da će ih kazniti ako dođe do isticanja znakovlja ili zastave.

Stajalište Saveza nije niti osporeno niti opovrgnuto od strane organizacija, stoga će Savez dopustiti draperiju u skladu s uvjetima koje je propisao u stadionu za sljedeće dvije utakmice, uz uvjerenje da su isključene disciplinske mjere u slučaju da su jasne ili skrivene poruke koje rezultiraju prekršajem, neće biti opravdanog disciplinskog postupka u vezi isticanja draperija koje samo prikazuju kartu.

-Radi se o povijesnoj karti Mađarske koja je jednostavno pogrešno interpretirana. Postoje nesigurnosti i nesporazumi oko tih simbola, a za sve su krivi mediji. Zbog toga osjećamo da je potrebno ponoviti naše objašnjenje. Odluku o nošenju tih zastava donosi naš savez, koji će ih dozvoliti na stadionima u sljedeće dvije utakmice.

Rumunjski nogometni savez očito je pogrešno interpretirao te simbole i zbog toga napao mađarski savez. Nastavljamo se boriti protiv svih oblika rasizma i diskriminacije, ali zastave ćemo dozvoliti i zbog toga ne bismo trebali biti optuženi za rasizam ili isključivost”, priopćio je mađarski nogometni savez.

Sve je započelo s utakmicom Sjeverne Irske i Mađarske u ožujku prošle godine, kada su navijači Újpesta istaknuli velikomađarsku zastavu, a zaštitari pokušali spriječiti isticanje zastave.

Međutim, isticanje zastave s drugim simbolima ili uzvicima i ponašanjem može dovesti do prijave na transparentu. Ovo je posebno slučaj kada se drugi simboli (ili uzvici i ponašanje) razumno mogu definirati kao ksenofobni i ultranacionalistički, s namjerom negiranja međunarodno priznatog teritorija susjeda Mađarske, ili su simboli i uzvici povezani s krajnjom desnicom skupine i simboli mržnje.

Prikazivanje ‘karte velike Mađarske’ na transparentima samo po sebi ne smatra se činom diskriminacije koji bi bio predmet prijave Farea međunarodnom nogometnom tijelu – UEFA-i ili FIFA-i., stoji u priopćenju čelinika organizacijie FARE-a upućenog MLSZ-u.

Odgovori