Louisiana glasala za kontrolu pilula za pobačaj

Nove obavijesti Svijet Vijesti

Zakonodavci Louisiane usvojili su zakon koji bi pilule za pobačaj proglasio kontroliranim tvarima, čime bi posjedovanje ovih lijekova bez recepta postalo zločin kažnjiv zatvorskom kaznom i novčanom kaznom. Zakon je prošao u Državnom senatu s 29 glasova za i 7 protiv, a sada ide guverneru Jeffu Landryju na potpis.

Snatorica Heather Miley Cloud, je izjavila: “Korist od ovog zakona daleko nadmašuje rizik”. . . “Ovo je dobro za žene”, dodala je.

Liječnici i medicinski djelatnici upozorili su da bi ovaj zakon mogao poslati lažnu poruku da su ovi lijekovi opasni i mogao bi uzrokovati kašnjenja u liječenju pacijenata s medicinskim potrebama koje nisu povezane s pobačajem. Međutim, republikanci i skupina protiv pobačaja Louisiana Pravo na život osporili su ove zabrinutosti.

Zakon bi klasificirao pilule za pobačaj mifepriston i misoprostol kao lijekove Raspored IV, kategoriju lijekova s određenim potencijalom za zlouporabu ili ovisnost. Međutim, Uprava za hranu i lijekove ne smatra da ova dva lijeka imaju potencijal za zlouporabu ili ovisnost, a istraživanja su pokazala da su obje tablete sigurne.

Unatoč tome, mnogi pacijenti koji žive u Louisiani ili drugim državama sa zabranama putovali su kako bi dobili pobačaj u državama u kojima pobačaj ostaje legalan ili su dobili recepte i tablete od liječnika i medicinskih sestara u drugim državama prema zakonima o štitu.

Liz Murrill, državna odvjetnica, napisala je na društvenim mrežama: “Ovaj zakon NE zabranjuje da se ti lijekovi propisuju i izdaju u Louisiani iz pravnih i legitimnih razloga.”

Novi zakon vjerojatno neće utjecati na te načine dobivanja pobačaja.

Zakonodavci su izrazili nadu da će ovaj zakon zaštititi žene od štetnih loših aktera koji pokušavaju okončati trudnoću bez njihovog znanja ili pristanka. Međutim, kritičari tvrde da će zakon stvoriti prepreke za pristup ovim lijekovima i mogao bi dovesti do kašnjenja u izdavanju potrebnih recepata.

Odgovori