Legendarna osječka 106. brigada, u utorak 28. lipnja slavi svoju 31. godišnjicu od osnutka

Nove obavijesti Obilježavanja

Od 25. lipnja počinje se sa svečanim obilježavanjem tri glavne obljetnice ; Dan osječkih branitelja, Dan hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije i ujedno 31. obljetnica od dana osnutka 106. brigade HV. Organizatori su; Odbor branitelja Grada Osijeka, Osječko-baranjska županija, Koordinacija udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata Osječko-baranjske županije, Ministarstvo hrvatskih branitelja, Udruga 106. brigade i sve ostale udruge koje sudjeluju sa svojim aktivnostima.

Ujedno, iz gradskog Odbora za branitelje pozivaju sve građanke i građane grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, da dođu i podrže istinske branitelje grada Osijeka , sada veterane , pogotovo u utorak 28. lipnja , kada je predviđen veliki mimohod koji će krenuti od spomen-obilježja “Crveni fićo” do spomen -obilježja na Trgu Slobode. Naravno, i u svim ostalim aktivnostima koje su udruge organizirale za svoje sugrađane .

106. brigada Hrvatske vojske osnovana je 28. lipnja 1991. godine u gradu Osijeku, koji se već nalazio pod udarom srpskih paramilicija iz Tenje. Kroz brigadu je prošlo preko 10.000 vojnika, poginulo je 196 pripadnika brigade, a 850 je teže ili lakše ranjeno. Odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog, a za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Športski program započinje u subotu 25. lipnja sa 15. Boćarskim turnirom “Hrvatski dragovoljac” koji će započeti u 9 sati u Industrijskoj četvrti

zatim, isti dan u 10 sati , započet će 6. Međunarodni turnir u sjedećoj odbojci, a održat će se u Dvorani Gradski vrt .

U isto vrijeme, u Veteranskom centru (Hotel Mursa ) održat će se šahovski turnir .

Sljedeći dan, 26. lipnja ( nedjelja) u 9 sati , održat će se 15. Memorirani turnir ” 106. brigade” u stolnom tenisu, u Osijeku, Krstova 97B.

A tradicionalni 12. Memorijalni malonogometni turnir predviđen je na sportskom terenu u Filipovici , a započet će u 10 sati.

Glavni događaj proslave 31. obljetnice od osnivanja 106. osječke brigade , biti će upravo na sami dan osnivanja, 28. lipnja, a predviđeno je ;

  • 8:00 – Okupljanje branitelja i građana kod spomen- obilježja “Crvenog fiće” ( križanje Vukovarske ulice i Ulice Kneza Trpimira),-( od 7:30 – 8:30 biti će podijele prigodnih majci ali po predstavnicima organizacija i udruga , stoga , svi predstavnici trebaju biti na vrijeme tamo radi preuzimanja majci za svoje članove . )
  • 8:30 – Svečani mimohod prema Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu Slobode u Osijeku,
  • 09:00 – Polaganje vijenaca i molitva na Trgu Slobode u Osijeku,
  • 10:00 – Prikazivanje dokumentarnog filma “Šapat vjetra zidove slama” povodom 30. obljetnice najveće razmjene zarobljenika u Domovinskom ratu koji će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku
  • 19:00 – Sv. misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile, održat će se u Kapucinskoj crkvi u Osijeku,

Sutradan , 29. lipnja posebni program za građane Osijeka ;

  • 20:00 – “ Pjevačko društvo Lipa” zabavljat će sve građane na osječkoj Promenadi kod Zdenca.
  • 21:00 Osječka navijačka “Kohorta” skupina u čast godišnjice osječke 106 brigade, organizira bakljadu na Pješačkom mostu .

Odgovori