Konferencija o obnovi Ukrajine u njemačkom Bundestagu donio podijele

Nove obavijesti Svijet Vijesti

U govoru u njemačkom Bundestagu u utorak, 11. lipnja 2024., predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je Njemačkoj na potpori od početka ruskog rata agresije. U svom govoru, koji je nekoliko puta prekinut pljeskom, Zelensky je rekao s ciljem predstojećeg mirovnog samita u Švicarskoj: “Želimo dati priliku diplomaciji.” Rusija je pokušala spriječiti konferenciju sa stotinjak zemalja sudionica. Europa mora biti kontinent bez rata.

Europa će učiniti sve da ispravi tu “pogrešku europske povijesti“. Ukrajina će okončati ovaj rat “pod našim uvjetima, u interesu Ukrajine i cijele Europe, u interesu svih onih koji dođu poslije nas“, rekao je gostujući govornik.

Podijeljena Europa nikada nije bila mirna, podijeljena Njemačka nikada nije bila sretna. Ukrajina se bori protiv pokušaja Rusije da podijeli zemlju. Potlačeni narodi moraju se boriti protiv svojih ugnjetavača. Nakon ovog rata, Ukrajina zaslužuje mir. Onaj koji je donio rat mora snositi odgovornost za svaki zločin ovog rata. Ruska vojska ostavlja iza sebe desetke groblja. Europa, s druge strane, mora biti prostor za “snažan mir”. Putin je navikao podčinjavati, rekao je Zelenski, podsjećajući na Alep, Gruziju i Bjelorusiju, koje je Putin bacio “na koljena”.

Mora biti “naš zajednički interes” da “Putin osobno izgubi”, naglasio je. Ukrajina se više od 800 dana odupire agresiji velikih razmjera. Predsjednik je posebno zahvalio na isporuci protuzrakoplovnih raketa Patriot, koje su spasile tisuće života. Rusija mora biti prisiljena na promjenu: Ne postoji zid “koji ne pada“.

Zelensky je također pozvao na proširenu suradnju. Ukrajina mora postati član europske obitelji, Europa mora biti “kontinent bez rata”. Nakon govora, članovi parlamenta ustali su sa svojih mjesta i zahvalili im dugotrajnim pljeskom.

Predsjednica Bundestaga ponovila je da Ukrajina može biti sigurna u solidarnost Bundestaga u vrijeme rata i obnove. Demokratski svijet duguje narodu Ukrajine, otetoj djeci, silovanim ženama i ubijenim civilima da su ruski ratni zločini kažnjeni. “Budućnost Ukrajine leži u EU i NATO-u. Ovo je politička obnova”, naglasila je Bärbel Bas.


Predsjednica Bundestaga podsjetila je na “najgore zločine protiv čovječnosti” koje je Njemačka počinila u Ukrajini tijekom Drugog svjetskog rata. Upozorila je da nikada ne zaboravi da su ukrajinski vojnici odigrali “važnu ulogu” u oslobađanju Njemačke od nacionalsocijalista. Zajednička pouka iz povijesti mora biti: “Zajedno branimo demokraciju – u Ukrajini, za cijelu Europu. I zajedno obnavljamo Ukrajinu – u slobodi. Slava Ukrayini!”

S druge strane, prazna mjesta u Bundestagu označavala su bojkot

Deset zastupnika Savez Sahra Wagenknecht (BSW) bojkotiralo je govor ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Tijekom govora Zelenskog, mjesta zastupnika ostala su prazna.

Vodstvo Alternative za Njemačku (AfD) uputili su priopćenje u kojem stoji:  da je Zelensky bio ratni predsjednik. Čelnici stranke Alice Weidel i Tino Chrupalla izjavili su: Odbijamo slušati govornika u maskirnom odijelu. Zelenskom je istekao mandat. On je na dužnosti samo kao ratni i prosjački predsjednik.

BSW izjavio da Zelenski trenutno doprinosi intenziviranju vrlo opasne spirale eskalacije. Pritom prihvaća rizik od nuklearnog sukoba s razornim posljedicama za cijelu Europu. “Stoga ne bi trebao biti počašćen posebnim događajem u njemačkom Bundestagu”, stoji u priopćenju BSW-a.

Obje stranke su se već i prije isticale pokazivanjem razumijevanja za postupke Kremlja te su se protivile demonizaciji ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Izvor: Njemački Bundestag, ZDF.de Foto: Snimak zaslona

Odgovori