Komemoracija za žrtve grobišta – Pancerica

Hrvatska Povijest Međuratno razdoblje Nove obavijesti Obilježavanja Vijesti

Na predjelu spomen područja Pancerica u Otok Virju, pod pokroviteljstvom Općine Cestica održana je u nedjelju, 11. lipnja 2023. godine., s početkom u 11,00 sati komemoracija za tamo pogubljene Hrvatske žrtve koje su, prema izjavama svjedoka, na to stratište početkom lipnja 1945. godine dovožene vojnim kamionima iz smjera Varaždina i tamo likvidirane i većim dijelom pobacane u protutenkovski rov koji je potkraj rata dala iskopati njemačka vojska. Spomen područje Pancerica obuhvaća tri lokacije. Na dvije lokacije, na trasi pancerice nalaze se dva groba u kojima počivaju tijela 160 žrtava, a na mjestu bivšeg bunkera grob je 12 stradalih.

Komemoracija je započela kod spomen križa, paljenjem svijeća, polaganjem vijenaca te molitvom za žrtve koju je predvodio preč. Mario Kopjar, pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral.

Drugi dio komemoracije održan je u kapeli bl. Alojzija Stepinca gdje je u ime organizatora komemoracije okupljene pozdravio Franjo Talan, predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava. U kratkom osvrtu Talan je naglasio da se komemoracija održava pod pokroviteljstvom općine Cestica, a ista se od 1995. godine održava u suradnji s Lovačkim društvom Sveti Hubert i Mjesnim odborom Otok Virje. Naglasio je da su se prethodno održale komemoracije u Štrigovi te 14. križni put grobištima i stratištima Varaždinske biskupije u kojem su, nakon 14. postaje u Višnjici, obiđene i lokacije grobišta „Borl” i Pruh – Zavrč u Sloveniji te grobišta kod Drave u Lovrečanu.

Nakon izvedene himne redom su položeni vijenci i zapaljene svijeće, a zapalili su ih Tanja Antunović Hadžić, načelnica Sektora za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, izaslanicu potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i Sandra Županić izaslanicu župana Anđelka Stričaka. U ime pokrovitelja komemoracije općine Cestica, vijenac su položili i svijeće zapalili Ivan Bednjanić Bunić i Darijan Vinter  izaslanici načelnika Mirka Korotaja. Na čelu izaslanstva Hrvatskog žrtvoslovnog društva iz Zagreba bio je Ante Beljo, predsjednik HŽD-a, a u ime Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata klub Petrijanec bili su Stjepan Jovan i Vladimir Milavec. Ispred Udruge Hrvatski domobran Sv. Ivan Zelina bio je Juraj Fruk, a ispred Udruge Daksa iz Dubrovnika bio je predsjednik  prof. dr. Denis Vokić. Kod spomen križa vijenac je položilo i izaslanstvo Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica predvođeno predsjednikom Stjepanom Hrženjakom, a u ime Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Varaždin vijenac su položili i svijeće zapalili Barbara Turk, Franjo Črep i Boris Veselnik. Kod spomen križa svijeće su zapalili i predstavnice župe Kotoriba iz Međimurja Anica Pišpek i Dragica Markan.

Nakon polaganje vijenaca uslijedila je  molitva za žrtve koju je predvodio preč. dr. sc. Mario Kopjar, pročelnik Hrvatskog instituta za liturgijski pastoral, a nakon toga uputili smo se u kapelu blaženog Alojzija Stepinca.

Spomen križ na grobištu Pancerica postavili su lovci LD Sveti Hubert Cestica, u listopadu 1994. godine, a isti je potom na Sesvete, 1. 11. 1994., blagoslovio fra Franjo  Talan.

U obnovi križa od strane Lovačkog društva Sveti Hubert sudjelovali su Ivan Velečić i Ivica Lukaček, a od strane Mjesnog odbora Otok Virje priključio se Nenad Golubić.  Doprinos uređenju spomen područja Pancerica Otok Virje dali su i vatrogasci DVD-a Virje Križovljansko koji su oprali pristupnu cestu i parkiralište, a u spomen na žrtve grobišta Pancerica svijeću je 1. lipnja ove godine zapalio i Dragutin Šafarić iz Velenja, predsjednik Povjerenstva Društva za obilježavanje grobišta za Republiku Sloveniju, voditelj projekta Pieteta.

U spomen na žrtve grobišta Pancerica sagrađena je kapela blaženog Alojzija Stepinca, a istu je 18. lipnja 2000. godine blagoslovio mons. Marko Culej prvi varaždinski biskup. Zahvaljujući brojnim dobrotvorima iste godine asfaltiran je i pristupna cesta do same kapele, a uz masovne grobove žrtava postavljeni su i drveni križevi koje su ove godine također početkom lipnja nanovo obojili lovci LD Sveti Hubert Cestica.

 

Odgovori