Kako su radnici Đure Đakovića zaustavili tenkove JNA

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na današnji dan, grad Slavonski Brod svjedoči sjećanju na hrabrost i odlučnost 5.000 radnika tvornice Specijalnih vozila Đure Đakovića. Ujedinjeni u sindikalnom pokretu, oni su postali simbol otpora, kada su svojim tijelima spriječili odvoz 21 tenka namijenjenih za upotrebu u agresiji na Republiku Hrvatsku i njene građane.

Događaji tog dana odvijali su se kao u napetom filmu. Vojnici Jugoslavenske narodne armije (JNA), naoružani do zuba, ušli su u prostor tvornice s jasnom namjerom preuzimanja tenkova. No, nisu očekivali da će se susresti s nepokolebljivim zidom radničke solidarnosti. Radnici Đure Đakovića, odlučni u svojoj namjeri da zaštite domovinu, okupili su se i tjelesnom barikadom onemogućili odvoz vojnih vozila.

Ovaj čin hrabrosti bio je tek početak. Iz tog događaja iznikla je cijela tenkovska satnija koja je kasnije postala dio 108. brigade Hrvatske vojske (HV). Ali njihova uloga nije stala na tome. Radnici su se pridružili i drugim postrojbama: 139. i 157. brigadi HV-a, te 3. bojni “Kobre”, poznatoj 3. gardijskoj brigadi “Kune”.

Đuro Đaković i njegovi radnici ostavili su neizbrisiv trag u razvoju i obrani Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Njihova žrtva i doprinos su monumentalni; kroz redove HV-a prošlo je 2.600 radnika, od kojih je 120 dalo najveću žrtvu – svoje živote, dok je 132 bilo ranjeno.

Danas, kada se prisjećamo njihove hrabrosti, važno je naglasiti da se povijest poput ove ne smije zaboraviti. Ona služi kao podsjetnik na cijenu slobode i na snagu zajedništva koja može prevladati čak i najveće izazove. Radnici Đure Đakovića zauvijek će ostati upamćeni kao heroji koji su stali u obranu svoje domovine, pokazujući svijetu pravo značenje patriotizma i žrtve.

Odgovori