Jurijeva noć: Proslava koja nadmašuje granice svemira

Nove obavijesti Obljetnice Svijet Vijesti

Današnji dan, 12. travnja, obilježava se kao Jurijeva noć, međunarodna proslava koja se održava svake godine u svrhu komemoracije prekretnica u istraživanju svemira.

Događaj je imenovan po prvom čovjeku lansiranom u svemir, Juriju Gagarinu, koji je u svemirskom brodu “Vostoku 1” poletio 12. travnja 1961. Također se obilježava lansiranje STS-1, prve misije Space Shuttlea, koja se dogodila točno 20 godina nakon Vostoka 1, 12. travnja 1981.

Jurijeva noć je 2013. godine proslavljena u više od 350 događaja u 57 zemalja. Cilj Jurijeve noći je povećati javno zanimanje za istraživanje svemira i nadahnuti nove generacije istraživača. Pogonjena umjetničkim ekspresijama inspiriranim svemirom i kulminirajući u svjetskoj mreži godišnjih proslava i edukacijskih događaja, Jurijeva noć stvara globalnu zajednicu mladih ljudi posvećenih oblikovanju budućnosti istraživanja svemira istovremeno razvijajući odgovorne vođe i inovatore s globalnom perspektivom. Ovi su globalni događaji vitrina za elemente kulture koji se dotiču svemira uključujući glazbu, ples, modu i umjetnost.

Jurijevu noć pokrenuli su Loretta Hidalgo, George T. Whitesides i Trish Garner. Prva Jurijeva noć bila je održana 12. travnja 2001. na 40. obljetnicu čovjekovih svemirskih letova. Globalnoj je proslavi prethodio Dan kozmonautike (rus. День Космонавтики), koji je u Sovjetskom Savezu uspostavljen 1962.

U travnju 2011. obilježena je 50. obljetnica Gagarinovog povijesnog prvog leta.

Odgovori