Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini u 2023. godinu

Kultura Najave Nove obavijesti Vijesti

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. 

Svrha i cilj ovoga Javnog poziva je očuvanje sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata na temelju Programa Vlade Republike Hrvatske za mandat 2020.–2024., Provedbenog plana Ministarstva hrvatskih branitelja za razdoblje 2021.-2024. te Provedbenog plana Ministarstva hrvatskih branitelja za razdoblje 2020.-2022., kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj na promišljanje o značaju Domovinskog rata kod učenika srednjih škola.

Kako bi udovoljila uvjetima natječaja, kratka priča o Domovinskom ratu treba biti književno ostvarenje na standardnom hrvatskom jeziku ili narječju s područja Republike Hrvatske, koje tematizira posredni, prepričani doživljaj Domovinskog rata (uz navođenje izvora), događaj stvarne ili fikcijske naravi. Kratka priča može obrađivati samo jedan segment Domovinskog rata, ali i Domovinski rat u cijelosti. Kratka priča o Domovinskom ratu treba biti u obliku narativne proze s jednostavnom radnjom koja uključuje samo jedan zaplet, jedan splet okolnosti, ima ograničen broj likova i pokriva određen vremenski period. Tekst kratke priče ne smije biti kraći od jedne kartice teksta (1800 znakova s razmacima) ni duži od 5 kartica teksta (9000 znakova s razmacima).

Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu za kratku priču o Domovinskom ratu imaju učenici srednjih
škola u Republici Hrvatskoj te učenici srednjih škola Bosni i Hercegovini koji se školuju po nastavnom
planu i programu na hrvatskom jeziku, neovisno o njihovom prethodnom književnom iskustvu (u
daljnjem tekstu: natjecatelji). Svaki natjecatelj ima pravo sudjelovanja samo s jednom kratkom pričom
o Domovinskom ratu. Prijavljene kratke priče o Domovinskom ratu ne smiju biti prethodno objavljene
u tiskanom ili e-obliku.

Pitanja vezana za javni poziv mogu se postavljati u roku 10 dana od dana objave Javnog poziva na e-adresi: prica@branitelji.hr.

Odgovori na pitanja bit će objavljeni na mrežnoj stranici Ministarstva u roku sedam dana od završetka roka za postavljanje pitanja. Pravo sudjelovanja na Javnom pozivu za kratku priču o Domovinskom ratu imaju svi učenici srednjih škola u Republici Hrvatskoj te svi učenici srednjih škola u Bosni i Hercegovini koji se školuju po nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, neovisno o njihovom prethodnom književnom iskustvu, a Javni poziv otvoren je od 13. veljače do 14. ožujka 2023. godine.
(branitelji.gov.hr)

Odgovori