Ivan Anušić preuzeo dužnost ministra obrane RH

Nove obavijesti Vijesti

Službena primopredaja dužnosti između novoimenovanog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Ivana Anušića i državnog tajnika Zdravka Jakopa održana je u četvrtak 16. studenog 2023. godine u Ministarstvu obrane u Zagrebu.

Novoimenovanom potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Ivanu Anušiću, državni tajnik Zdravko Jakop zaželio je uspjeh na novoj dužnosti i upoznao ga s najvažnijim projektima i aktivnostima u Ministarstvu obrane: “Svi u MORH-u i Hrvatskoj vojsci Vam stoje na raspolaganju. Svi radimo s istim ciljem na dobrobit Republike Hrvatske, Ministarstva obrane i Hrvatske vojske”, istaknuo je.

Novi ministar obrane Ivan Anušić ovom je prigodom istaknuo: „Iznimna mi je čast preuzeti dužnost potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane RH. S ciljem jačanja obrambenih kapaciteta i unapređenja sigurnosti naše Domovine, istinski ću se posvetiti osnaživanju i moderniziranju Hrvatske vojske, simbola snage i ponosa hrvatskog naroda. Hrvatski vojnik najvažniji je dio obrambenog sustava, stoga ću osobitu pažnju posvetiti dodatnom jačanju materijalnih prava i poboljšanju uvjeta života, obuke i rada hrvatskog vojnika, dočasnika i časnika.”

Ivan Anušić je rođen 13. listopada 1973. u Osijeku. Oženjen je i otac četvero djece. Završio je Kineziološki fakultet u Zagrebu. Od 2017. do 2023. godine obnašao je dužnost župana Osječko-baranjske županije. Od 2016. do 2017. godine bio je zastupnik u 9. sazivu Hrvatskoga sabora i predsjednik Odbora za ratne veterane i član Odbora za obranu. Od 2015. do 2016. godine bio je zastupnik u 8. sazivu Hrvatskoga sabora i potpredsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije i član Odbora za poljoprivredu i Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije. Od 2005. do 2017. godine bio je načelnik Općine Antunovac, a od 2002. do 2005. godine bio je predsjednik i trener u Kick boxing klubu Antunovac.

Ivan Anušić je dragovoljac Domovinskog rata, koji se u obranu Domovine uključio 1991. godine. Bio je pripadnik 106. i 130. brigade Zbora narodne garde, pripadnik Specijalne policije MUP-a Orao, Vojne policije i 3. gardijske brigade Hrvatske vojske, 2001. godine umirovljen je iz 3. gardijske brigade Hrvatske vojske.

Naime, u ožujku 1991. godine sa 17 godina Anušić napušta srednju školu u trećem razredu kako bi se priključio dobrovoljačkim odredima. Od lipnja 1991. godine i osnutka 106. brigade Zbora narodne garde RH, također kao maloljetnik postaje dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik te brigade. Tijekom Domovinskog rata bio je pripadnik Zbora narodne garde, 106. i 130. brigade, pripadnik Specijalne policije MUP-a Orao, Vojne policije i 3. gardijske brigade Hrvatske vojske. Od 1991. do 1995. godine prošao je brojna ratišta u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini. Prošao je ratišta od istočne Slavonije do dubrovačkog područja, gdje je u kolovozu 1992. godine sudjelovao u oslobađanju dubrovačkog zaleđa pod zapovjedništvom generala Janka Bobetka. Bio je sudionik akcije Maslenica, a u kolovozu 1993. je mjesec dana proveo na području Bosne i Hercegovine. Sa Specijalnom policijom MUP-a Orao sudjelovao je od 1993. do 1995. godine u akcijama na Velebitu, a s istom postrojbom sudjelovao je i u akciji Bljesak i oslobađanju područja zapadne Slavonije. Nositelj je Spomenice Domovinskog rata i odlikovanja za sudjelovanje u Vojno-redarstvenoj akciji Bljesak te niza pohvala i nagrada.

2011. godine postaje član Hrvatske demokratske zajednice, a za predsjednika Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije izabran je u ožujku 2014. godine. Dvije godine poslije na istu dužnost izabran je jednoglasno na redovitoj izbornoj skupštini ŽO HDZ-a Osječko-baranjske županije. 2020. godine izabran je za potpredsjednika Hrvatske demokratske zajednice.

Kao saborski zastupnik pokrenuo je niz inicijativa poput izmjene statističkih regija, izmjene Zakona o vodama u segmentu eksploatacije šljunka i pijeska, izmjena zakonskih regulativa u području raspodjele drvnom masom te niz drugih inicijativa korisnih za širu zajednicu.

Kao nositelj liste IV. Izborne jedinice za 10. saziv Hrvatskog sabora osvojio je 23.671 preferencijskih glasova što je treći najbolji rezultat izbora 2020. godine, a prvi je put u povijesti HDZ osvojio osam saborskih mandata u IV. Izbornoj jedinici.

Nakon što je 2017. godine izabran za župana Osječko-baranjske županije, podnosi zahtjev za stavljanje saborskog mandata u mirovanje. Na lokalnim izborima 2021. godine Ivan Anušić u prvom je krugu izabran u drugi mandat župana Osječko-baranjske županije. U mandatu župana Ivana Anušića u Osječko-baranjskoj županiji pokrenut je i realiziran niz kapitalnih infrastrukturnih projekata, a značajan politički naglasak stavlja na jačanje suradnje i pomoć Hrvatima izvan Republike Hrvatske, osobito Hrvatima u Vojvodini, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Izvor : MORH Foto: MORH/J.Kopi

Odgovori