Ivan Anušić – korak do dužnosti ministra obrane

Nove obavijesti Vijesti

Na prijedlog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, predložen je Hrvatskom saboru za potpredsjednika Vlade i ministra obrane.

Danas, 15. studenog, u Hrvatskom saboru ispitan je od strane članova odbora za obranu, te i saborskih zastupnika.

Nakon tri sata burne rasprave, članovi su odlučili, sedam ZA i tri PROTIV. Dakle, većinom glasova Odbor mu je dao potporu.

Odbor je započeo s radom malo iz 13 sati, a predsjednik Odbora za obranu otvorio je sjednicu riječima; Na dnevnom redu je jedina točka ‘Prijedlog za iskazivanje povjerenja Ivanu Anušiću za obavljanje dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra obrane’. Na prijedlog nije bilo prigovora.  

Premijer Andrej Plenković predstavljajući Ivana Anušića kao kandidata za potpredsjednika Vlade i ministra obrane istaknuo je da je riječ o čovjeku s velikim političkim iskustvom za kojeg vjeruje da će biti kvalitetan član Vlade.

Siguran sam da će novi ministar biti kvalitetan član naše vlade i raditi na provedbi vladinih programa, istaknuo je Plenković na početku sjednice saborskog Odbora za obranu.

– Bit će šesti potpredsjednik Vlade i ministar obrane, ako bude prihvaćen. Njegovo političko iskustvo je veliko i može se podijeliti u tri faze – uspješni načelnik općine Antunovac, župan Osječko-baranjske županije u dva mandata koji još uvijek ima uvjerljivo povjerenje birača, kazao je Andrej Plenković


Napomenuo je da je bio i dragovoljac Domovinskog rata, u koji je krenuo kao maloljetnik 1991. Umirovio se 2001., nositelj je spomenice Domovinskog rata. Suradnja koju imamo je izvrsna. Realizirali smo brojne projekte važne za Slavoniju. Nema područja na kojima nismo zajednički surađivali, dodao je premijer. Najavio je “vraćanje vojske u Baranju”. Uvjeren je da će Anušić kao ministar to realizirati do kraja mandata.

Predsjednik Odbora za obranu, Franko Vidović ( Socijaldemokrati ), glasao je protiv imenovanja Ivana Anušiča na dužnost ministra obrane, ali ne zato što Anušić nije dobar za tu dužnost, nego zato što Vlada ne valja, objasnio je Vidović.

Željko Sačić, iz Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, imao je oštru raspravu s Anušićem, a ono što zamjera Anušiću, kako doznajemo poslije, njegova povezanost s Milijanom Brkićem, 2009, kada je uhićen radi povezanosti s ubojstvom civila u Gruborima, tri tjedan nakon VRO Oluja.

Saborski zastupnici su postavljala razna pitanja i davali sugestije kandidatu Anušiću, kao recimo što se tiče osiguranja. Da prihvati osiguranje i vozača na koje ima pravo i obvezu, da se ne ponavljaju nesretni događaji kao ranije s nekim pojedincima, a tu se radi i o Nacionalnoj sigurnosti, odnosno, podacima koje će imati. Bila je rasprava i o razrješenju ministra Maria Banožića, koje je predsjednik Vlade Andrej Plenković 13. studenog objavio na konferenciji za medij, a i napisana je odluka o tom, ali kako je to mogao sam Plenković napravit bez Vlade, pošto 13. studenog nije bila nikakva sjednica Vlade, čak niti telefonska.

Dogodit će se da će Hrvatska u jednom trenutku imati dva ministra obrane, Banožića i Anušića.

 U svom izlaganju, kandidat za ministra obrane, Ivan Anusić je rekao kako mu je čast prihvatiti ponudu za ministra obrane. 

“Kao bivši vojnik i dragovoljac, danas dobivam priliku biti ministar obrane. Nisam imao niti mogućnost niti pravo reći da to ne želim ili neću. U politici se ne može uzimati samo što vam odgovara, to je ozbiljan posao, odgovoran posao. Radit ću ovaj posao kao i svaki svoj posao prije, odgovorno, dosljedno i u korist vojske, države i naroda. Želim još naglasiti da sam u ponedjeljak obavio razgovor s premijerom, danas je srijeda i trebat će mi vremena da uđem u tematiku”, rekao je Anušić.

Svoje obrazovanje komentirao je zastupniku Željku Sačiću;

“Moje obrazovanje išlo ovakvo. Napustio sam srednju školu sa 17 godina i otišao u rat. Kad sam se prvi put vratio s terena 1993., završio sam srednju školu pa da me takvi kao vi ne prozivaju. Nakon toga sam 1997. podigao kredit od 18.000 kuna, platio semestre na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. To je moje obrazovanje, a o vašem bih možda želio više čuti. Nije obrazovanje ono što čovjeka čini dobrim. To su njegove ljudske kvalitete, objasnio je Ivan Anušić.

DSC_0634

Odgovori