Inicijativa Stop Vijuš, održala prosvjednu šetnju zbog izgradnje kompostane i sortinice

Nove obavijesti Vijesti

SLAVONSKI BROD, 29. lipnja 2024. – Građanska inicijativa “Stop Vijuš” održala je u subotu prosvjednu šetnju zbog planirane izgradnje kompostane, sortirnice, pretovarne stanice i kasete za azbest na odlagalištu otpada Vijušu, tražeći da se gradnja zaustavi zbog smrada koji utječe na njihov svakodnevni život i zdravlje. 

Prosvjednici, Brođani koji žive nedaleko od odlagališta otpada Vijuš, kažu da godinama imaju problem sa smradom koji, ne samo narušava svakodnevni život, nego i zdravlje.

“Grad je još od 1999. godine obećavao stanovnicima, koji su tamo počeli izgradnju kuća, da će smetlište biti izmješteno, ali od toga ništa, čak štoviše sada se kreće u proširenje”, istaknuo je na prosvjedu Toni Tunjić. 

“Moja kuća je prva do odlagališta, smrad je nesnošljiv, posebno sada tijekom ljeta kad moramo zatvarati prozore. Puno je muha i glodavaca, a ako naprave kompostanu znači da ćemo takvu priču imati zauvijek, a posljedice će imati cijeli istočni dio Slavonskog Broda, mjesto koje ljudi vole zbog prirode i rekreacije”, kaže Tunjić.

Gradonačelnik Slavonskog Brod, Mirko Duspara nedavno je novinarima izjavio da su građani, koji su tamo gradili kuće, sami su krivi jer su znali kakvo je okruženje, odnosno kolika je udaljenost od odlagališta otpada.

“Pristali smo na izgradnju kuća na tom dijelu uz obećanje da će odlagalište otpada biti izmješteno”, kazao je Tunjić.

“A prošle godine izgrađene su četiri nove kazete, koje su otpad s oko 500 metara od kuća približili kućama na 120 metara. Tada nitko nije spominjao izgradnju kompostane otvorenog tipa koja će biti odlagalište azbesta. Većina nas nije upućena u stvarne posljedice, građani posljednji dobiju informaciju, a onda se lako krivnja prebaci na nas same”,  dodao je.

Prosvjed je podržalo oko 100 građana Slavonskog Broda, a 15-godišnja Ema Jozić pozvala je gradonačelnika Duspara na kavu na terasi obiteljske kuće kako bi se i sam uvjerio u smrad i nesnošljivost boravka u blizini Vijuša.

(Hina)

Odgovori