In Memoriam: Dr. Branimir Jelić – simbol Hrvatskog patriotizma i otpora

Hrvatska Povijest Međuratno razdoblje Nove obavijesti Vijesti

Dr. Branimir Jelić, istaknuti hrvatski rodoljub, intelektualac i mučenik, preminuo je 31. svibnja 1972. godine, tragično okončavši svoj život u egzilu u Münchenu. Njegova smrt, rezultat trovanja od strane jugoslavensko-srpskih zločinaca, predstavlja tamnu stranicu u povijesti borbe za hrvatsku slobodu.

Rođen u Donjem Docu, Jelić je od ranih dana pokazivao duboku predanost hrvatskoj nezavisnosti. Njegova politička aktivnost započela je još tijekom školovanja, a kasnije se nastavila kroz angažman u Hrvatskoj pravaškoj revolucionarnoj omladini. Njegov simbolični čin iznošenja hrvatskih zastava na zagrebačkoj katedrali 1928. godine odjeknuo je kao snažan protest protiv tadašnje Kraljevine Jugoslavije.

Nakon niza političkih progona i atentata, Jelić je svoj život posvetio organizaciji Hrvatskog Domobrana u Americi, a nakon Drugog svjetskog rata nastavio je svoju misiju osnivanjem Hrvatskog narodnog odbora i izdavanjem novina “Hrvatska Država” u Münchenu. Njegovo sudjelovanje na Svehrvatskom Kongresu u New Yorku 1962. godine dodatno je učvrstilo njegovu ulogu u dijaspori.

Unatoč brojnim pokušajima na njegov život, uključujući bombaški atentat i pokušaj otmice, Jelićeva nepokolebljiva volja za slobodom Hrvatske ostala je neuzdrmana. Njegova smrt nije ugasila plamen koji je gorio u njegovom srcu, a njegove uspomene i radovi, zabilježeni i objavljeni od strane dr. Jere Jareba, ostaju trajni podsjetnik na njegovu žrtvu.

Danas, s ponosom se prisjećamo dr. Branimira Jelića, čovjeka koji je svoj život posvetio borbi za pravdu i slobodu. Njegova ostavština nadahnjuje generacije Hrvata, a njegova knjiga “Političke uspomene i rad dra Branimira Jelića” trebala bi biti u rukama svakog hrvatskog rodoljuba.

Njegovi neprijatelji možda nikada nisu privedeni pravdi, ali njegova borba i žrtva nikada neće biti zaboravljeni. Dr. Branimir Jelić ostaje simbol otpora i domoljublja, čija će se hrabrost pamtiti kroz vječnost.

Njegov brat Ivan Jelić koji ga je naslijedio na čelu HNO-a, komentirao je:

“Poginuo je pogođen od nevidljivog počinitelja.”

Spomenik Branimiru Jeliću u Donjem Dolcu podignut je 22. rujna 2007.

Odgovori