HZZ uvodi nove mjere za učenje hrvatskog jezika stranim radnicima iz trećih zemalja

Najave Nove obavijesti Vijesti

ZAGREB – U sklopu nastojanja da se olakša integracija stranih radnika u hrvatsko društvo i tržište rada, Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) najavio je uvođenje novih mjera za 2024. godinu koje uključuju izdavanje vaučera za sufinanciranje programa obrazovanja za učenje hrvatskog jezika stranim radnicima iz trećih zemalja, povratnicima iz iseljeništva i njihovim potomcima te strancima pod privremenom zaštitom.

Ove mjere ciljaju na sektore i zanimanja gdje je poznavanje hrvatskog jezika neophodno za kvalitetno obavljanje posla. Učenje će se provoditi kroz kratke neformalne programe od 70 sati, prilagođene potrebama radnika u određenim sektorima.

Zahtjev za vaučer može podnijeti strani radnik koji ima produljenu dozvolu za boravak i rad nakon godinu dana rada u RH, državljanin treće zemlje koji je hrvatski iseljenik ili član njegove obitelji, kao i stranac pod privremenom zaštitom.

Programi učenja hrvatskog kao stranog jezika bit će djelomično sufinancirani od strane HZZ-a, s različitim postotcima sufinanciranja ovisno o veličini poslodavca. Dio troška koji ne pokriva HZZ isplaćuje se na početku programa, dok preostali iznos HZZ isplaćuje po završetku programa.

Ova inicijativa predstavlja važan korak prema stvaranju inkluzivnijeg tržišta rada i društva koje cijeni doprinos svojih međunarodnih radnika.

Izvor: HZZ

Odgovori