Hrvatski sabor: Javni poziv za izbor novih sudaca Ustavnog suda

Nove obavijesti Vijesti

ZAGREB – Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav objavio je javni poziv za predlaganje kandidata za izbor deset novih sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske. Poziv je upućen pravosudnim institucijama, pravnim fakultetima, odvjetničkoj komori, pravničkim udrugama, političkim strankama, drugim pravnim osobama i pojedincima.

Prošlog tjedna istekao je mandat desetero od ukupno trinaest ustavnih sudaca. Sukladno Ustavu, njihov se mandat automatski produljuje na maksimalno šest dodatnih mjeseci.

Prijedlozi kandidata upućuju se na adresu: Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6, 10 000 Zagreb. Rok za podnošenje prijedloga je 30 dana od objave javnog poziva u Narodnim novinama. Životopisi predloženih kandidata bit će objavljeni na mrežnim stranicama Hrvatskog sabora.

Po isteku roka za dostavu prijedloga, saborski Odbor provjerava valjanost pristiglih kandidatura i obavlja javni razgovor sa svim kandidatima koji ispunjavaju uvjete iz javnog poziva. Na temelju prikupljenih podataka i rezultata razgovora, sastavlja se popis kandidata koji ulaze u uži izbor za suce Ustavnog suda.

Na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora, zastupnici glasuju pojedinačno o svakom predloženom kandidatu. Suci Ustavnog suda biraju se dvotrećinskom većinom na mandat od osam godina. Istraga je u tijeku.

Izvor: Hrvatski sabor Foto: Ilustracija

Odgovori