Hoće li doći do usklađenja braniteljske invalidnine ?

Nove obavijesti Vijesti

Nakon što je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, u srijedu navečer, nakon višesatnih pregovora sa sindikatima javnih i državnih službi dogovorio povećanje osnovice za plaće, i to za 6% od 1. listopada i još za dva posto od travnja 2023. godine, Stipo Mlinarić Ćipo, na svom FB profilu obratio se s problematikom koju ne zastupa nitko, a to su Hrvatski veterani, odnosno nepravda prema braniteljima.

Mlinarić smatra kako su sindikati prijetili štrajkom te se apsolutno slaže sa štrajkom ukoliko Vlada ne ispuni njihove zahtjeve, ali hrvatski branitelji imaju polugu u Saboru te je pozvao kolege Đakića i Deura, kao i ostale zastupnike, da ne pristanu podići ruku za proračun za 2023. godinu dok se ne riješe ova dva bitna pitanja za hrvatske branitelje.

Ministru financija sam u sabornici ukazao na činjenicu kako su invalidnine hrvatskim braniteljima smanjene 2000. godine za čak 50 posto, a do dana današnjega, do 2022. godine nisu povećane niti 1 kunu. U svrhu informiranja hrvatske javnosti, 20-postotni HRVI ima mjesečnu invalidninu 171 kunu, 60-postotni HRVI ima mjesečnu invalidninu 688 kuna, što se nije pune 22 godine promijenilo niti za kunu.

Neki branitelji imali su jako male mirovine, a sada s ovim novim povećanjima Vlade od 4 – 5 posto, oni prelaze taj cenzus od 3.500 kuna pa sada te mirovine iznose 3.520 kuna, zbog čega podliježu oduzimanju čak 353 kune (10 posto), a sve zbog odredbe Jadranke Kosor iz 2010. godine. Tražio sam ministra da se ta sramotna odluka ukine i da se vrati braniteljima 10 posto na njihove mirovine koje su krvavo zaslužili.

Pozivam kolege Đakića, Deura i sve ostale saborske zastupnike iz vladajuće većine koji se kite titulom hrvatskih branitelja da ne pristanu podići ruku za proračun za 2023. godinu, ukoliko se ne uvedu gore tražene izmjene. Moju ruku neće imati ako to ne naprave, a na njima je da i oni ne dignu ruku za proračun u kojem hrvatski branitelji od 1. siječnja neće imati 50 posto veću invalidninu i neće im se vratiti onih 10 posto nepravedno oduzete mirovine.

Gospodo premijeru i predsjedniče Sabora, ako to govorite, onda to učinite za ove ljude. Vratite im njihovu invalidninu koja je ukinuta prije 22 godine i vratite im njihovih 10 posto na mirovine koje su zaslužili. Ratni vojni invalidi, danas kada idu u mirovinu, izračuna im se mirovina, radni staž ako su ga odradili do kraja te im se mirovina umanjuje za tih 10 posto iz 2010. godine, što je stvarno sramotno. Svi radnici u Hrvatskoj imaju svoje sindikate, od državnih službi, javnih službi, školstva, zdravstva, svi imaju svoje sindikate koji se bore za njih, a za hrvatske branitelje ne bori se niti njihovo resorno ministarstvo, koje je potpuno pasivno. Najveći doseg mandata ministra Medveda je posjet Gruborima”, izjavio je Mlinarić.

Josip Đakić odgovorio je Mlinariću ; “Ja učestalo, zajednički s ministrom , s kolegama iz HVIDRA-e, radio sam na novom zakonu o pravima hrvatskih branitelja, radio sam dobro i zajednički kako bi zakon bio prihvatljiv svima. On u tome nije sudjelovao. ..Radi se o tome da smo zajedno s predsjednikom Vlade još kod zadnjih izmjena i dopuna Zakona o pravima Hrvatskih branitelja jasno definirali da ćemo uskladiti braniteljske invalidnine s rastom BDP-a , ili ih uskladiti s rastom prosječnih bruto plaća. “

Niti ministarstvo hrvatskih branitelja nije ostalo dužno, te je u priopćenju odgovorilo Stipi Mlinariću;

“Saborski zastupnik Stipo Mlinarić je ili potpuno dezorijentiran u vremenu i prostoru ili zlonamjeran u iznošenju neistina o odnosu Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda prema hrvatskim braniteljima.

Stipo Mlinarić je 2016. godine bio politički neaktivan pa stoga nije nalazio za potrebno uključiti se u projektne timove Ministarstva hrvatskih branitelja koji su se bavili cjelokupnom problematikom hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata radi rješavanja istih kroz jedinstven i sveobuhvatan Zakon.

Svi su bili pozvani dati svoj doprinos u pripremi Zakona kojim je učinjen značajan iskorak u uređenju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ali Mlinarić nije našao za shodno angažirati se i raspravljati o temama o kojima danas lamentira bez pokrića i argumenata, pokušavajući populistički skupiti jeftine političke poene.

Odlaskom Predraga Matića iz Ministarstva branitelja prestali su i dolasci Stipe Mlinarića u zgradu Ministarstva, a poznato je kakvi su problemi naslijeđeni iz vremena kada je dolazio u tadašnji Kabinet ministra. Jer tada ne samo da hrvatski branitelji nisu bili dobrodošli u svoje
resorno ministarstvo, nego ni ispred njega.

Dolaskom ministra Medveda na čelo Ministarstva hrvatskih branitelja uspostavljen je partnerski odnos s udrugama iz Domovinskog rata, s kojima su u suradnji pripremani svi normativni akti koji se odnose na braniteljsko-stradalničku populaciju, a dostupni smo svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima.

Ministarstvo neprestano analizira stanje i potrebe braniteljsko-stradalničke populacije iz Domovinskog rata, a s obzirom na trenutno stanje inflacije i rasta svih troškova, analiziramo opcije koje bi mogle omogućiti promjenu, odnosno rast osobne invalidnine koja se određuju prema proračunskoj osnovici.

Mirovine hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, koje su ostvarene prema posebnom propisu, smanjene su dva puta, 2010. i 2014. godine, a Vlada Andreja Plenkovića donijela je 2017. Odluku kojom se prestaje primjenjivati zadnje smanjenje mirovina.

Dakle, iako ministar Medved nema nikakve veze sa smanjenjem mirovina hrvatskih branitelja niti se to dogodilo u njegovom mandatu, zauzeo se kako bi se i u tom pogledu postiglo maksimalno moguće u ovim okolnostima. Njegovom zaslugom spojen je opći i posebni dio mirovine, čime je vraćena sigurnost hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata.

Zahvaljujući aktualnim mjerama Vlade korisnici naknade za nezaposlene prema Zakonu o hrvatskim braniteljima i Zakonu o civilnim stradalnicima mogu ostvariti pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata, a Odlukom Vlade o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta cijena obuhvaćeno je i oko 58.100 hrvatskih branitelja, za što je osigurano više od 30 milijuna kuna.

To je tek dio onoga što ova Vlada i resorno ministarstvo na čelu s ministrom Medvedom čine za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, pa i za Mlinarića, ma koliko on šutio o tome.

Stoji u priopćenju ministarstva hrvatskih branitelja

Odgovori