Godisnjica smrti generala HV-a Sergia Rabara

Nove obavijesti Obljetnice Riječ branitelja Vijesti

U Riječkom KBC-u u noći s petka na subotu, 4. na 5. veljače 2022. godine , preminuo je general Sergio Rabar, osnivač i prvi zapovjednik 111. brigade ZNG.

Sergio Rabar rođen je u Rovinju, završio je gimnaziju te vojnu akademiju KOV JNA. Službovao je u Sloveniji, a u Rijeci je od 1981. godine. do 1990. godine bio je načelnik topničkog stožera 13. korpusa JNA, a ljeta 1990. godine napustio je JNA.

Koncem 1990. godine zaposlio se u MUP-u RH. Bio je načelnik OZ Rijeka. Osnivač je i prvi zapovjednik 111. brigade Hrvatske vojske i jedini hrvatski general s prostora, Istarske i Primorsko-goranske županije.

U Hrvatskoj vojsci došao je do čina brigadnog generala.

Bio aktivan i u politici – do listopada 2018. bio je predsjednik rovinjskog ogranka HDZ-a.

Za Istarski list 19.4.2017. godine rekao je : “Naši pripadnici uvijek su na svim bojištima dočekivani riječima – to je prava vojska, i na to sam iznimno ponosan. Mi smo čitav svoj pobjednički ratni put prešli bez i jedne jedine mrlje na obrazu, jer smo bili organizirani, dobro ustrojeni, a nadasve jer smo od prvog dana poštivali ratno pravo i Ženevsku konvenciju. Uvijek ističem da nitko iz 111. brigade nije išao u rat zato što je mrzio nekog drugog, nego zato što smo voljeli svoj narod, svoj kraj i svoju zemlju. Oni koji nisu, neka odgovaraju za ono što su učinili, ali to sigurno neće baciti mrlju na Domovinski rat”, rekao je tada uz napomenu da od četiri poginula suborca iz Rovinja, nijedna ulica ne nosi ime po njima.”

Generale, neka ti je laka hrvatska zemlja! 🙏🇭🇷

Odgovori