GLOBAL CHAIN: Međunarodna operacija protiv trgovanja ljudima – Uhićeno 219 kriminalaca i identificirano 1 374 žrtava

Nove obavijesti Vijesti

U razdoblju od 3. do 9. lipnja, 39 zemalja diljem svijeta udružilo se u zajedničkim akcijskim danima pod nazivom “GLOBAL CHAIN”. Ova opsežna operacija, pod vodstvom Austrije i suvodstvom Rumunjske, Europola, Frontexa i INTERPOL-a, imala je za cilj borbu protiv trgovanja ljudima.

Rezultati akcijskog tjedna su impresivni:

  • otkrivene 362 osumnjičene osobe;
  • uhićeno 219 počinitelja;
  • otkriveno 1374 žrtava (1221 odrasla osoba, 153 djece) kojima je pružena pomoć;
  • oduzeto 2074 komada imovine stečene kaznenim djelom poput gotovine ili uređaja;
  • otkriveno 363 krivotvorenih isprava;
  • pokrenuto više od 276 novih istraga.

Dokazani multidisciplinarni pristup uključivao je Europol, Frontex i INTERPOL, zajedno s policijskim snagama i graničnim službama s nekoliko kontinenata. Osim razbijanja visokorizičnih kriminalnih mreža, poseban naglasak bio je na slučajevima koji uključuju djecu kao žrtve.

Uspješne operacije provedene diljem svijeta
 
Sljedeći primjeri pružaju uvid u raznovrsnu prirodu nacionalnih operacija protiv trgovanja ljudima koje su uspješno provedene u kontekstu akcijskog tjedna EMPACT-a.
 
U osobito jezivom slučaju, mađarska Policijska uprava Szabolcs-Szatmár-Bereg (Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság) uhitila je mađarski par zbog prisiljavanja šestoro vlastite djece na spolni odnos kao i prosjačenje na ulicama njihovog mjesta. Maloljetna su djeca bila fizički, psihički i seksualno zlostavljana od strane svojih roditelja pri čemu ih je vlastiti otac napadao palicama, remenom i golim rukama. Službenici su utvrdili da su djeca zanemarivana, pothranjena i općenito lošeg zdravstvenog stanja. Vežući ih u sobi u kućanstvu, roditelji su za novac drugim osobama iz susjedstva nudili  seksualne usluge vlastite djece. Pravosudni i medicinski stručnjaci te psiholozi uključili su se kako bi potvrdili seksualno zlostavljanje i uzeli iskaz od traumatizirane djece koja su od tada zaštićena i smještena pod udomiteljsku skrb.
 
Službenici Jedinice za trgovinu ljudima Mađarskog nacionalnog ureda za istrage (Nemzeti Nyomozó Iroda Emberkereskedelem Elleni Osztály) upućeni su u Austriju u cilju provedbe zajedničkih policijskih provjera s pripadnicima austrijske Kriminalističko-obavještajne službe i pokrajinskih službi kriminalističke policije (Bundeskriminalamt; Landeskriminalämter Wien und Niederösterreich). Timovi su provodili ciljane provjere u objektima u kojima se nude seksualne usluge, s naglaskom na mađarske seksualne radnice. Navedenu razmjenu osoblja omogućio je i financijski pomogao Europol.
 
Službenici rumunjske policije iz postrojbe Galati  za borbu protiv organiziranog kriminala (Poliţiei Române – Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate Galati) uhitili su jednu osumnjičenu osobu zbog vrbovanja maloljetnih žrtava iz ugroženih obitelji koje su prisiljavali na prošnju i seksualno iskorištavanje. Dobiveni prihod bi zadržavao počinitelj koji je za kontrolu žrtava koristio fizičko nasilje. Tijekom racije za vrijeme akcijskog tjedna, službenici su prikupili dodatne dokaze i ispitali osumnjičene i žrtve. Na jednoj od pretraženih lokacija, službenici za provedbu zakona pronašli su i oduzeli različite narkotike.
 
U nastojanju podizanja svijesti o ovom području kriminaliteta, irska nacionalna policija (An Garda Síochána) razgovarala je s tisućama putnika koji su se iskrcavali s vlakova u Dublinu. Pripadnici Garde aktivno su tražili pokazatelje trgovanja ljudima i obavještavali javnost o tom području kriminaliteta. Iako nije otkrivena ni jedna žrtva, inicijativa je rezultirala velikom uključenošću javnosti. 
 
Nacionalna policija Ukrajine (Національна поліція України) razbila je organiziranu kriminalnu skupinu koja je bila usmjerena na ranjive osobe. Identificirane su tri osumnjičene osobe koje su kontrolirale i tjerale dvanaest žrtava da prose. U drugom slučaju, službenici su uhitili osobu koja je osobu s invaliditetom prisilila na brak s muškarcem kako bi on mogao dobiti odgodu od mobilizacije. Žrtvu su zaštitila ukrajinska nadležna tijela.
 
Vijetnamske vlasti otkrile su shemu trgovine ljudima koja je uključivala kineskog prevoditelja koji je radio za tvrtku u Laosu. Osumnjičenik je namamio 14 osoba iz Vijetnama obećanjima o poslovima s visokim primanjima u inozemstvu, samo kako bi ih prisilio na stvaranje lažnih internetskih računa za financijske prijevare. Žrtve su radile 12-satno radno vrijeme, produženo na 14 sati ako nisu uspjele zaposliti druge, a dokumenti su im oduzeti. Obitelji su iznuđivane do iznosa od 10 000 USD kako bi osigurale povratak u Vijetnam. Ovaj slučaj dodatno naglašava trend trgovine ljudima u svrhu prisilne online prijevare, koju je INTERPOL prvi put otkrio u jugoistočnoj Aziji tijekom Operacije „Storm Makers“ u ožujku 2022., a kasnije i u drugim regijama, što je dovelo do objave INTERPOL-ove narančaste obavijesti.
 
Zemlje sudionice:
 
Albanija, Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Kolumbija, Hrvatska, Cipar, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Kosovo*, Latvija, Litva, Malta, Moldova, Crna Gora, Nizozemska, Nigerija, Sjeverna Makedonija, Poljska, Portugal, Rumunjska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tajland, Ukrajina, Ujedinjena Kraljevina, Vijetnam
 
Agencije sudionice:
Europol, Frontex, INTERPOL
 
* Ovaj naziv ne dovodi u pitanje stajališta o statusu i u skladu je s UNSCR 1244/1999 i s mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o neovisnosti Kosova.

Izvor: MUP/ Ravnateljstvo policije

Odgovori