Glavni stožer OSRH morao otkazati dodjelu činova kadetima

Nove obavijesti Vijesti

Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ danas, u četvrtak 27. listopada, trebala je biti održana svečanost dodjele činova poručnika/poručnice za kadete 15. i 16. naraštaja Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje Kadetske bojne „Predrag Matanović“. Zbog nerada i  neodgovornosti  ministra obrane Marija Banožića, za danas predviđena svečanost dodjele činova je otkazana. Glavni stožer OSRH morao je jučer, u srijedu 26. listopada, otkazati dodjelu činova budući da je ministar obrane Mario Banožić, bez objašnjenja i bez razloga, čekao čak 15 dana da prijedlog za dodjelu činova uputi Predsjedniku Republike na potpis.

Hrvatsko vojno učilište uputilo je ministru obrane prijedlog za dodjelu časničkih činova još 11. listopada, a ministar obrane je tek jučer popodne, u srijedu 26. listopada, taj prijedlog poslao Predsjedniku Republike na potpis. Predsjednik Republike potpisao je prijedlog za dodjelu činova odmah jutros – dakle, u roku kraćem od 24 sata od trenutka kada je prijedlog stigao u Ured Predsjednika – te je o tome odmah obaviješten i Glavni stožer OSRH.

Zašto je ministru obrane Mariju Banožiću trebalo 15 dana da potpiše prijedlog za dodjelu činova morat će on sam objasniti, pogotovo što mu to nije prvi put, ali takav ministrov nerad i bezobrazluk samo potvrđuje iznova kako nije dostojan obnašati dužnost ministra obrane jer šteti OSRH. Ministar Banožić ima vremena za svog stranačkog prijatelja, kojega je na nezakonit način ugurao u Ratnu školu, ali nema vremena za brigu o časnim i vrijednim pripadnicima OSRH koji su samo svojim znanjem, zalaganjem i trudom stekli činove. Ministar obrane je i u ovom slučaju omalovažio i uvrijedio pripadnike OSRH, ali i njihove obitelji koje su bile pozvane na svečanost dodjele činova.-stoji u priopćenju predsjednika RH Zorana Milanovića .

Na priopćenje predsjednika, reagiralo je i ministarstvo obrane, s priopćenjem:

Popis kadeta koji su diplomirali, Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ dostavilo je u Ministarstvo obrane 12. listopada 2022., bez potrebne dokumentacije za prijam u službu i dodjelu prvog časničkog čina.

Nadležna uprava Ministarstva obrane zatražila je potrebnu dokumentaciju od Hrvatskoga vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, koja je Ministarstvu obrane dostavljena 20. listopada 2022. Bez te dokumentacije nije moguć prijam u djelatnu vojnu službu, koji je za kadete predviđen 1. studenoga 2022.

Naglašavamo da Ministarstvo obrane nije sudjelovalo u kreiranju datuma svečanosti dodjele činova za kadete te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske nije izvijestio ministra obrane o planiranom datumu svečanosti. Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ svečanost je planiralo prije nego što je dobilo potrebnu dokumentaciju vezanu uz činove i prijam u službu kadeta.

U posljednjih godinu dana većinu događaja kroz zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske kreira Ured predsjednika Republike Hrvatske, koji dolazak na neke od tih događaja u posljednji trenutak otkazuje poput Dana Vojne policije, dodjele prvih časničkih činova kadetima, svečane prisege ročnicima na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Koliko cijeni vojnike i brine o njima Predsjednik Republike Hrvatske tijekom godine pokazivao je i kroz korištenje Hrvatske vojske u dnevno političke svrhe. Time nastoji prikriti svu štetu koju svojim porukama i potezima nanosi interesima Republike Hrvatske, hrvatskih vojnika i hrvatskih branitelja.

Ministarstvo obrane poziva Predsjednika Republike Hrvatske na korištenje primjerenog diskursa u javnom prostoru, kao i postupanja u skladu s Ustavom i zakonom. – stoji u priopćenju MORH-a . 

Pitanje koje si postavljam, ima li kraja prepucavanja ministra obrane RH i predsjednika RH ? I to sve preko “leđa” onih koji su dali svoje živote, svoje zdravlje i danas, one koji časno služe narodu i voljenoj Hrvatskoj .

Hoće li se uskoro svijest promijeniti i razum prevladati , u ime naroda , kojima bi obje institucije trebale biti motiv za časno služenja svoje funkcije .

Odgovori