Franko Lisica: Heroj Domovinskog rata

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Prije 33 godine, mladić iz BibinjaFranko Lisica, svoj mladi život poklonio je Domovini. Bio je pripadnik specijalne postrojbe i prva žrtva Domovinskog rata na zadarskom području. Njegova hrabrost i žrtva ostavili su dubok trag u povijesti.

Franko Lisica rođen je 24. rujna 1968. godine. Već 5. kolovoza 1990. godine postao je pripadnik Specijalne jedinice policije. Njegova odlučnost i predanost službi bili su neupitni.

Tragični događaj zbio se 2. svibnja 1991. godine na brdu Štikovača iznad Polače. Franko Lisica, zajedno s grupom kolega iz Specijalne jedinice policije Poskoci, upućen je na brdo sa zadatkom zaposjedanja. No, neprijateljska rafalna paljba iz vatrenog oružja otvorila se neposredno pod sam vrh. Franko nije oklijevao. Ne štedeći vlastiti život, zaštitio je svoje kolege i izvršio zadaću. Pogođen vatrenim oružjem iz neposredne blizine, ostao je mrtav na mjestu.

Franko Lisica bio je više od običnog vojnika. Iako je imao kratak životni vijek, ostavio je znakovit trag. Bio je mirni 23-godišnji mladić koji je ponekad znao napisati poneki stih, baviti se sportom i znalački zaviriti u političke konotacije onoga doba.

Brdo Štikovača, smješteno u dijelu gdje su živjeli Srbi, postalo je mjesto njegove žrtve. Polaču su okruživala mjesta s pretežito srpskim pučanstvom – Jagodnja, Ceranje, Lišane Tinske. Franko Lisica i njegovi kolege često su išli u izviđanja prema tom brdu. Tog kobnog jutra, uz Antu Ikića i Miju Kunjarevića, Franko je išao prvi. Bio je odličan sportaš, pun uvjeta. No, neprijatelj nije čekao. Pogođen iz puške, ostao je heroj koji se više nije mogao vratiti na brdo Štikovaču.

U Bibinjama, nogometno igralište nosi ime; Igralište Franko Lisica.

Njegova hrabrost i žrtva nikada ne smiju biti zaboravljene. Franko Lisica, prva žrtva Domovinskog rata u Dalmaciji, ostaje simbol hrabrosti i predanosti. Neka njegova uspomena živi vječno u srcima svih koji cijene slobodu i domovinu. 

Odgovori