EU postala talac Ukrajinskog žita

Nove obavijesti Svijet Vijesti

Europa je pokušala pomoći Ukrajini u izvozu svoje žetve i na taj način ublažiti globalnu krizu gladi bez presedana, kako je prošle godine opisao UN.

Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka i Bugarska uvele su stroga ograničenja na uvoz ukrajinskog žita, a jedino je Rumunjska postavila potpunu zabranu. 

Hrvatska će “omogućiti transport žitarica”, a o uvozu ukrajinskog žita razgovarat će se na “odgovarajućoj razini”, rekao je Grlić Radman na pitanje hoće li i Hrvatska zabraniti uvoz.

Probem je nastao kada su ruske snage blokirale ili ograničile pomorske isporuke iz ukrajinskih luka, a Europska unija suspendirala jcarine i kvote na hranu iz Ukrajine te ubrzala transport, što je više moguće, alternativnim putem, željeznicom i kamionima kroz susjedne zemlje. Žitarice su po tim niskim cijenama trebale završiti na Bliskom istoku, Africi i dijelu Azije, gdje je bilo najpotrebnije. Naravno, plan je djelomično i uspio ali je dio žitarica ostao u Europi gdje su te niske cijene utjecale na poljoprivrednike tih zemalja i stvorile ogromne zalihe.

Primjer u Rumunjskoj, kako navodi NewYorkTimes; Marcela-Daniela Costea, direktorica riječne luke Galati, rekla je da su trgovci tjednima, pa čak i mjesecima skladištili velike količine žitarica u silosima uz pristaništa pod kontrolom vanjskih kompanija. “Nemam pojma što se s njim dogodilo”, rekla je.

Moskva je zaprijetila da neće obnoviti vlastiti crnomorski ugovor o žitu ako G7 blokira izvoz u Rusiju.

Prijedlog Europske komisije od 100 milijuna eura za kompenzaciju poljoprivrednicima malo je pomogao u smirivanju napetosti.

D.J.

Odgovori