Dr. Vesna Bosanac : Heroina Domovinskog rata i simbol junaštva

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Upravo na današnji dan 2022. godine, u jutarnjim satima, nakon duge i teške bolesti napustila nas je heroina Domovinskog rata, doktorica Vesna Bosanac.

Dr. Vesna Bosanac, hrvatska liječnica, specijalistica pedijatrije i ravnateljica Opće bolnice u Vukovaru, ostavila je neizbrisiv trag u povijesti. Njezina hrabrost, predanost i humanost tijekom najtežih trenutaka vukovarske bolnice tijekom Domovinskog rata čine je istinskim herojem.

Djetinjstvo i obrazovanje: Dr. Vesna Bosanac rođena je 9. ožujka 1949. u Subotici, u obitelji koja je iz istočne Slavonije preselila u Vojvodinu. Kao dijete, preselila se u Vukovar, gdje je završila srednju školu u Borovu. Nakon završetka studija na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 1973. godine, pridružila se vukovarskoj bolnici.

Doktorica Bosanac bila je ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice. Na čelo Medicinskog centra Vukovar i Ratne bolnice Vukovar postavljena je 24. srpnja 1991. godine. Ono što se dogodilo te jeseni nitko nije očekivao, a ravnateljica je tada bila žena na odgovornoj, ali i hrabroj funkciji. Tih mjeseci u granatiranoj bolnici bez hrane i lijekova liječeno je i operirano na tisuće ranjenika. Doktorica Bosanac s brojnim djelatnicima nije napuštala bolnicu do pada grada, a onda je završila u zatočeništvu.

Tri tjedna provela je u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, još dva dana u Beogradu, prije nego je razmijenjena i prije nego je stigla u Zagreb u prosincu 1991.ž

Nakon izlaska iz zatočeništva, ostala je ravnateljicom vukovarske bolnice u progonstvu. Intenzivno je radila na traganju za nestalima.

Priznanja i odlikovanja: Dr. Vesna Bosanac primila je brojna priznanja, uključujući Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske 2002. godine i Povelju Republike Hrvatske 2011. godine. Također je nagrađena Velikom zlatnom paketom od strane Udruge branitelja Podravke za sve što je učinila za dobrobit Hrvatske

Odgovori