snimak zaslona tnyt

Dokazi protiv Ukrajine – Iskazi svjedoka i analiza video i fragmenata oružja sugeriraju da se radi o ukrajinskim projektilom

Nove obavijesti Svijet Vijesti

U ponedjeljak 18. rujna 2023- godine, u The New York Timesu prikazani su dokazi o raketnom napadu koji se dogodio 6. rujna na Kostiantynivku u istočnoj Ukrajini. Napad je bio jedan od najsmrtonosnijih u zemlji u posljednjih nekoliko mjeseci, pri čemu je poginulo najmanje 15 civila, a više od 30 je ozlijeđeno.

Za napad je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelensky optužio ruske teroriste,  a mnogi mediji slijedili su taj primjer.

Međutim, dokazi koje je prikupio i analizirao The New York Times, uključujući fragmente projektila, satelitske snimke, iskaze svjedoka i objave na društvenim mrežama, snažno sugeriraju da je katastrofalan napad rezultat pogrešne ukrajinske rakete protuzračne obrane ispaljene sustavom lansiranja Buk.

Čini se da je napad bio tragična nesreća. Stručnjaci za protuzračnu obranu kažu da rakete poput one koja je pogodila tržište mogu skrenuti s kursa iz različitih razloga, uključujući elektronički kvar ili peraju za navođenje koja je oštećena ili odrezana u trenutku lansiranja.

Iskazi svjedoka i analiza video i fragmenata oružja sugeriraju da ukrajinski projektil nije pogodio planiranu metu i sletio u užurbanu ulicu, s razornim posljedicama.

snimak zaslona tnyt
snimak zaslona tnyt

Vjerojatni kvar projektila dogodio se usred zaostalih bitaka uobičajenih u okolici. Ruske snage granatirale su Kostiantynivku noć prije; Ukrajinska topnička vatra iz grada prijavljena je u lokalnoj skupini Telegram samo nekoliko minuta prije štrajka na tržištu.

Glasnogovornik ukrajinskih oružanih snaga izjavio je kako sigurnosna služba zemlje istražuje izgred, a prema nacionalnom pravu ne može dalje komentirati.

Ukrajinske vlasti prvotno su pokušale spriječiti novinare The Timesa da pristupe ostacima projektila i području udara neposredno nakon napada. Međutim, novinari su na kraju uspjeli doći na mjesto događaja, ispitati svjedoke i prikupiti ostatke korištenog oružja, stoji u obrazloženju The Timesa.

U nastavku, stoji u objavi; snimke sigurnosnih kamera pokazuju da je projektil uletio u Kostiantynivku iz smjera teritorija koji drži Ukrajina, a ne iza ruskih linija.

Kako se čuje zvuk projektila koji se približava, čini se da najmanje četiri pješaka istovremeno okreću glavu prema dolaznom zvuku. Okrenuti su prema kameri – u smjeru teritorija pod ukrajinskom kontrolom. Nekoliko trenutaka prije nego što udari, odraz projektila vidljiv je dok prelazi preko dva parkirana automobila, pokazujući da putuje sa sjeverozapada.

Bojna glava rakete detonira nekoliko metara iznad zemlje neposredno prije udara, minirajući metalne fragmente prema van. Nastali krater i oštećenja koja se protežu od točke detonacije u skladu su s projektilom koji dolazi sa sjeverozapadne rute, prema stručnjaku za eksplozive i analizi Timesa.

Udarna točka trupa rakete u odnosu na ožiljke ukazuje na to da je projektil uletio u Kostiantynivku iz sjeverozapadnog smjera.Kredit…The New York Times

Daljnji dokazi otkrivaju da je nekoliko minuta prije napada ukrajinska vojska lansirala dvije rakete zemlja-zrak prema ruskoj bojišnici iz grada Druzhkivka, 10 kilometara sjeverozapadno od Kostiantynivke.

Novinari The Timesa bili su u Druzhkivki kada su čuli lansiranje odlaznih projektila u 2 sati, nakon čega je nekoliko minuta kasnije uslijedila sekunda. Igrom slučaja, jedan član tima snimio je prvo lansiranje glasovnom porukom.

Stanovnici Druzhkivke također su izvijestili o odlaznom lansiranju u to vrijeme na lokalnoj grupi Telegram. “Još jedan”, pisalo je u objavi u 2:03, referirajući se na drugo lansiranje projektila. Mještani u blizini lansiranja opisali su ih kao nenormalno glasne – izvan zvukova rata na koje su navikli – što prati iskaze svjedoka prošlih lansiranja Buka.

Vrijeme ovih lansiranja u skladu je s vremenskim okvirom za projektil koji je pogodio tržište u Kostiantynivki, oko 2:04.

Ukrajinski projektil vjerojatno nije bio meta

Karta u istočnoj Ukrajini pokazuje gdje su rakete lansirane, gdje su pogodile i teritorij koji je okupirala Rusija.

ppenstreetmap
OpenStreetMap

Osim toga, dva svjedoka koji su razgovarali s The Timesom rekli su da su vidjeli ispaljivanje projektila iz Druzhkivke u smjeru ruske bojišnice u vrijeme napada; Jedan od njih je rekao da je vidio rakete kako idu u smjeru Kostiantynivke. Ukrajinski vojnik stacioniran u Druzhkivki, koji je tražio da ostane anoniman, također je kazao kako je čuo dva lansiranja projektila otprilike u isto vrijeme.

Jedan od svjedoka također je rekao da su rakete lansirane s polja na periferiji grada, mjesto za koje stanovnici kažu da ga koristi ukrajinska vojska i s kojeg su ranije vidjeli rakete protuzračne obrane.

Novinari Timesa koji su posjetili lokaciju vidjeli su naznake da ga je nedavno koristila vojska, uključujući rovove, jame za smeće i široke tragove u skladu s velikim vojnim vozilom.

Još jedan ključni pokazatelj: oznake opeklina. Razne rakete protuzračne obrane lansirane na tlu ispaljuju se sa stražnje strane velikog vozila i spaljuju okolni travnjak kada se ispale. Analiza satelitskih snimaka prije i poslije pokazuje nove tragove opeklina oko rovova na dan štrajka, što vjerojatno ukazuje na to da je lokacija korištena za lansiranje raketa.

Nakon napada, ukrajinske vlasti rekle su da su ruske snage koristile projektil ispaljen sustavom protuzračne obrane S-300, koji je Rusija koristila i za presretanje zrakoplova i za napade na ciljeve na tlu. Ali raketa S-300 nosi drugačiju bojnu glavu od one koja je eksplodirala u Kostiantynivki.

Metalne fasade zgrada najbližih eksploziji bile su perforirane stotinama kvadratnih ili pravokutnih rupa, vjerojatno izrađenih od predmeta nalik kocki koji su razneseni prema van iz projektila.

Mjerenja rupa – i fragmenata pronađenih na mjestu događaja – dosljedna su veličini i obliku s jednim oružjem posebno: raketom 9M38, koju ispaljuje mobilno protuzrakoplovno vozilo Buk. Poznato je da Ukrajina koristi sustav Buk, kao i Rusija.

Neke od rupa su manje od 10 milimetara širine, dok su druge nešto veće. 9M38 sadrži dvije različite veličine kubičnih fragmenata od čvrstog metala: osam milimetara i 13 milimetara.

Izvor i foto: The New Yourk Times

Odgovori