DOK-ING MV-4 dron za čišćenje mina

Nove obavijesti Vijesti

Uz tehnološka dostignuća vodećih svjetskih sila, uz moćne i futurističkih tenkove, avione i dronove, na popisu pedeset vojnih vozila budućnosti našao se i jedan hrvatski proizvod.

DOK-ING je inženjerska sila teške robotike i autonomnih sustava. Tvrtka je međunarodni tržišni lider i ima više od 80% tržišnog udjela u više od 40 zemalja na globalnoj razini. Sjedište je u glavnom gradu Hrvatske – Zagrebu, a osim europskog ureda, DOK-ING je osnovan i na sljedećim kontinentima: Sjevernoj Americi, Africi i Aziji. U više od 30 godina poslovanja, tvrtka je svojim inovativnim pristupom prepoznata po promjeni industrijskog krajolika i osvojila mnoge međunarodne “doing business and industrial” nagrade u inovacijama i tehnologijama.

DOK-ING MV-4 može očistiti smrtonosna minska polja i barikade vozila u tren oka, dopuštajući svojim operaterima koji upravljaju vozilom iz sigurne udaljenosti, da svoj posao obavljaju kilometrima dalje..

MV-4 je lagani sustav za čišćenje mina na daljinsko upravljanje koji proizvodi DOK-ING. MV-4 može očistiti sve vrste protupješačkih (AP) mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava (UXO).

Stroj može biti opremljen dodatnim priključcima kao što su kormilo, valjak, hvataljka i oštrica za širok raspon rada.

Kormilo služi kao alat za čišćenje za kontrolu polja ili čišćenje mina. Može očistiti protupješačke mine postavljene na dubini do 320 mm. Alat je pogodan za čišćenje mina u područjima s malo ili nimalo vegetacije.

Ovo je gusjeničarsko vozilo koje je nevjerojatno tiho, zahvaljujući potpuno električnom pogonskom sklopu.

Sustav za razminiranje

Mlatna jedinica koristi se kao standardni alat za zadatke čišćenja mina. Jedinica se može okretati u smjeru kazaljke na satu i u smjeru suprotnom od kazaljke na satu do 900 okretaja u minuti. Postiže dubinu prodora tla od 240 mm do 320 mm na temelju uvjeta tla. Ugrađeni rudnici aktiviraju se kada 34 mlatna čekića stvore silu. Lanci i čekići lako se zamjenjuju ako se oštete u eksploziji.

Sustav može učinkovito raditi u području koje se sastoji od flore i stabala promjera do 50 mm. Teški tereni kao što su rovovi, prepreke i kanali lako se manevriraju podizanjem, spuštanjem, proširenjem i uvlačenjem mlatnog alata. MV-4 ima kapacitet razminiranja od 944-2.184m²/h, ovisno o terenu.

Zaštita od mina MV-4

Konstrukcija trupa izrađena je od oklopne oplate debljine 8 mm-10 mm. Motor i ostale ključne komponente vozila zaštićene su čeličnim oklopnim pločama HARDOX 400. Udarni čekići izrađeni od čelika mogu odoljeti eksplozijama mina.

MV-4 može izdržati eksploziju nagaznih mina i standardnog nato kuglastog streljiva kalibra 7,62 mm. Sposobnost odupiranja detonacijama AT mina dokazana je u švedskom Centru za razminiranje i razminiranje (SWEDEC) u srpnju 2004.

Motor

MV-4 pokreće Perkins 1106 C-E60 TA modificirani 6-cilindarski vodeno hlađeni, turbo-napunjeni dizelski motor. Motor isporučuje izlaznu snagu od 129 kW pri 2.200 okretaja u minuti. Spremnik za gorivo ima kapacitet od 70l, a kapacitet hidrauličkog ulja je 200l. Vozilo troši 15l-25l goriva na sat na temelju vrste tla i operativnih postupaka.

Pokretljivost

Kompaktne dimenzije i nizak tlak u gusjenici omogućuju MV-4 da prođe preko teškog terena. Stroj može očistiti poprečne nagibe od 35° gore i dolje i uzdužne nagibe od 20 °. Može voziti po poprečnim padinama od 45° gore i dolje, te uzdužnim padinama od 35°.

MV-4 može raditi vrlo blizu prepreka kao što su zgrade i druge građevine kada se kreću u paralelnom (25cm) i vertikalnom smjeru (75 cm).

MV-4 može voziti kroz vodu do dubine od 45 cm bez pripreme i može se okrenuti za 360 ° na jednoj točki. Ima mogućnost prelaska rova širine 0,5 m i dubine 0,3 metra, te vertikalnih prepreka visine oko 0,3 m.

Stroj koristi svoje hidraulične ruke za samooporavak iz rova ili kanala. Sustav se može lako transportirati kamionom, kontejnerom od 20 stopa ili transportnim helikopterom.

Odgovori