DILJEM SAD-A ISKORIŠTAVANJE RADNE SNAGE DJECE-MIGRANATA

Nove obavijesti Svijet Vijesti

Bidenova administracija najavila je u ponedjeljak široku represiju nad iskorištavanjem radne snage djece migranata diljem Sjedinjenih Država, uključujući agresivnije istrage tvrtki koje imaju koristi od njihovog rada.

Do razvoja događaja dolazi nekoliko dana nakon što je The New York Times objavio istraživanje o eksplozivnom rastu dječjeg rada migranata diljem Sjedinjenih Država. Djeca, koja u rekordnom broju prelaze južnu granicu bez roditelja, na kraju bivaju kažnjena od strane tvrtki koje krše zakone o dječjem radu, otkrio je The Times.

U sklopu novih napora, Ministarstvo rada, koje provodi zakone o dječjem radu, bit će usmjereno na istrage u zemljopisnim područjima gdje rijetko prima dojave, priopćili su visoki dužnosnici administracije. Djeca migranti među najmanje su vjerojatnim radnicima koji će se obratiti inspektorima rada za pomoć u pitanjima na radnom mjestu.

Ministarstvo će također istražiti korištenje odredbe zakona o “vrućoj robi” koja mu omogućuje zaustavljanje međudržavnog prijevoza robe u kojoj je pronađen dječji rad u lancu opskrbe, priopćili su visoki dužnosnici administracije. Times je pronašao proizvode izrađene od dječjeg rada u američkim lancima opskrbe velikih marki i trgovaca, uključujući J. Crew, Walmart, Target, Ben & Jerry’s, Fruit of the Loom, Ford i General Motors.

U samo protekle dvije godine samo u zemlju je došlo više od 250.000 djece. Mnogi od njih su pod ogromnim pritiskom da pošalju novac natrag svojim roditeljima, kao i da plate tisuće dolara naknada za krijumčarenje, au nekim slučajevima i troškove najma i života svojim sponzorima. Većina ih je iz Srednje Amerike, gdje su se gospodarski uvjeti pogoršali od pandemije.

Djeca sada rade opasne poslove u svakoj državi i u svim industrijama, otkrio je The Times. Zapošljavaju se u klaonicama, gradilištima i tvornicama – pozicijama koje su odavno zabranjene za američku djecu.

Najmanje desetak maloljetnih radnika migranata ubijeno je na poslu od 2017., uključujući 16-godišnjaka koji je pao sa zemljanog broda kojeg je vozio u Gruziji. Drugi su teško ozlijeđeni, gube noge i lome leđa u padovima.

Ministarstvo rada započelo je istragu o Hearthsideu, rekli su dužnosnici administracije. Dužnosnici ministarstva također planiraju zatražiti od Kongresa povećanje kazni za prekršitelje. Savezni istražitelji već se dugo žale da maksimalna novčana kazna za kršenje dječjeg rada – 15,000 dolara po pojavi – nije dovoljna da ih odvrati.

Jedna radnica na Hearthsideu, 15-godišnja Carolina Yoc, opisala je naporan raspored žongliranja školom i osmosatnim smjenama ljuljačke svaki dan, radeći na gotovo ponoćnoj ambalaži Cheerios. Rekla je da joj je pozlilo od stresa i intenziteta rada u tvornici i nedostatka sna.

( Hannah Dreier i Kirsten Luce za The New York Times) Foto; Ilustracija, balkantimes.press

Odgovori