Danijelu Simiću zabranjen ulazak u Hrvatsku – SOA-u zanima razgovor s Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom.

Nove obavijesti Svijet Vijesti

Novinar Danijel Simić, poznat po širenju ruske propagande i negiranju genocida u Srebrenici, tvrdi da ga je danas oko podne hrvatska policija zadržala na graničnom prelazu Batrovci, te mu je potom uručeno rješenje o zabrani ulaska u zemlju, piše N1.ba portal.

Prvo me granična policajka sa šaltera odvojila sa strane. Nakon detaljne policijske kontrole i pretresa vozila, pitali su za ime oca, adresu stanovanja i broj telefona. Nakon toga mi je policijski službenik rekao da će ‘doći kolege da obave razgovor sa mnom’ i da sačekam malo. Ali da ‘neće iz Zagreba, pa će biti brže’. To malo se rasteglo na dva sata čekanja”, rekao je Simić.

Simić tvrdi kako su ga hrvatski policajci maltretirali zbog izvještavanja iz Donbasa. Nakon toga, ispitali su ga, kako Simić tvrdi, službene osobe hrvatske obavještajne službe.

Generalno, zanimalo ih je otkud i kako sam se ja našao u Donbasu. Kad sam prvi put došao, tko su mi bili kontakti, a posebno kako sam napravio razgovor s Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom.

U suštini, sva pitanja koja su mi postavili, ja sam već odgovorio javno više puta u mnogo navrata za medije. Tako da je razlog za maltretiranje i protupravno zadržavanje isključivo moje ratno izvještavanje iz Donbasa i drugi politički stavovi, što mi je nekoliko puta naglašeno tokom intervjua. Dakle, ovo je čisto pritisak na mene zbog mog rada. To najbolje ilustrira koliko se u EU poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i govora”, rekao je Simić.

Kaže da na rješenju koje je dobio nije naznačeno je li mu trajno zabranjen ulazak u Hrvatsku.

Danijel Simić je novinar i predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske. Poznat je po svojim radikalnim nacionalističkim stavovima. Ranije je negirao da je u Srebrenici počeo genocid i tvrdio je da je Haški sud za bivšu Jugoslaviju “estradni sud koji za cilj ima da nametne krivicu srpskom narodu”, piše Raskrinkavanje.ba.

Također je u više navrata tvrdio da su događaji tijekom zauzimanja Prijedora od snaga bosanskih Srba 1992. godine, kada je nesrpskom stanovništvu naređeno da nosi bijele trake, što je označilo početak etničkog čišćenja na tom području, “izmišljeni” i “zlonamjerna laž”.

Prošle godine organizacija Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podnijela je kaznenu prijavu protiv Simića nakon što je komemoraciju u Potočarima nazvao “teferičem”. Teferič je zabava ili gozba u prirodi.

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik oglasio se oko svega;

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istaknuo je kako je pritvaranje novinara Danijela Simića na graničnom prijelazu u Hrvatskoj otvoreni pritisak na medijske slobode i kršenje temeljnih ljudskih prava u koje se EU zaklinje.

Republika Srpska nedavno se suočila s neviđenim pritiskom EU zbog toga što želi uvesti odgovornost za javno izgovorenu riječ. Samo mjesec dana kasnije, u Hrvatskoj, koja je članica EU, novinar je zaustavljen i uznemiravan, samo zato što je vjerovao da ima pravo na slobodu mišljenja i slobodu izražavanja – kazao je Dodik Srni.

Predsjednik Srpske naglasio je da je šutnja medijske zajednice u Republici Srpskoj i BiH, koja se, kao i jučer, zaklela na pravo na slobodu izražavanja i slobodu medija.

I članica Predsjedništva BiH Cvijanović je u sličnom tonu izjavila kako najoštrije osuđuje zabranu ulaska Simiću u Hrvatsku kao “sramni čin”.

“Očigledno je da za njih (Hrvatsku) kao i za EU, sloboda misli i govora važi samo za neke, a ne za sve novinare”, kazala je Cvijanović.

Fotografija naslovnice : Twitter

Odgovori