Danas u Virovitici 81. gardijska bojna “Kumovi” obilježava svoju 30. obljetnicu

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas, u petak 3. svibnja, u Virovitici, veterani 81. gardijske brigade “Kumovi” obilježavaju svoju 30. obljetnicu osnutka.

Program je započeo taktičko-tehničkim zborom naoružanja i opreme OSRH na Trgu bana J. Jelačića i šetnici ispred gimnazije, kojeg će posjetitelji moći vidjeti sve do 20 sati.

Centralni dio obilježavanja održao se u 9 sati kada su razna izaslanstva položila vijenaca i zapalila svijeću na Gradskom groblju Virovitica. Vijence su položili i lampione upalili članovi Udruge 81. gardijske bojne “Kumovi” zajedno s roditeljima poginulih branitelja, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića- saborski zastupnik i predsjednik HVIDR-e RH Josip Đakić te saborska zastupnica Vesna Bedeković, izaslanik Vlade RH, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanstvo Virovitičko-podravske županije predvođeno županom Igorom Androvićem sa suradnicima, izaslanstvo Grada Virovitice predvođeno gradonačelnikom Ivicom Kirinom sa suradnicima, izaslanstvo Grada Našica i izaslanstvo PU virovitičko-podravske predvođeno načelnikom Marcelom Štrokom sa suradnicima, te predstavnici brojnih braniteljskih udruga.

Nakon polaganja vijenaca, služena je Sveta misa zadušnica za poginule pripadnike 81. gardijske bojne i poginule u Domovinskom ratu te umrle branitelje, u crkvi sv. Roka.

Svečana sjednica bojne održala se u 10.30 sati u Centru kulture Virovitica, Trg fra Bonifacija Gerbera 13.

Nastavak svečanosti 30. obljetnice, nastavit će se i u subotu, 4. svibnja, održavanjem svečanog postrojavanje pripadnika 81. gardijske bojne u 11 sati, dok će u 12.30 biti priređen letački program akro skupine „Krila oluje“. Nakon toga, u 12.45 sati, bit će prikazana vježba bojne za specijalna djelovanja na šetnici ispred Gimnazije. Dan će završiti koncertom grupe Prljavo kazalište, koji će započeti u 21 sat na šetnici ispred Gimnazije.

Povodom 30. obljetnice, obratio se za icv.hr, fra Ivica Jagodić, riječima: Današnjim obilježavanjem sjećamo se velikih zasluga ovih hrabrih junaka. Vrijeme je da budemo ponosni na svoje velikane. Vrijeme je da znamo cijeniti našu kulturnu i kršćansku baštinu s kojom bi se mogli ponositi mnogi narodi kad bi je imali.

Čovjek ako ne poznaje svoju tradiciju i kulturu, kršćanin ako ne poznaje dobro svoju vjeru, opasnost je da je gradi po svom ukusu. Živimo u vremenu dubokih i dalekosežnih promjena koje zadiru u duhovnu strukturu čovjeka, braka, obitelji i društva. Ovo je trenutak u kojem treba progovoriti vjera utjelovljena u narod i povijesno vrijeme. Domovina je roditeljsko krilo iz kojega je nikao naš život i u kojem smo taj život primili. To su naši roditelji, očevi i majke, to su vaše supruge i djeca, rodbina i znanci i prijatelji koji su u jednom trenutku ostali nezaštićeni. Zaslugom i spremnošću hrabrih branitelja stvoreni su preduvjeti da mi u našoj domovini Hrvatskoj možemo živjeti u miru.

Povjesnica 81. gardijske bojne

81. gardijska bojna “Kumovi” je bila najmlađa profesionalna postrojba i dio elitne skupine gardijskih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Osnovana je Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske 15. veljače 1994. godine. Glavninu vojnika čine Virovitičani bivši pripadnici tada 127. brigade HV, te i značajan broj pripadnika iz Pitomače, Slatine, Orahovice, Našica, Grubišnog Polja, Pakraca, Daruvara i drugih krajeva.

Nakon nešto više od godinu dana intenzivne obuke i opremanja, bojna je u ožujku 1995. godine dobila status pod stožerne postrojbe i tako ulazila u krug elitnih postrojbi Hrvatske vojske planiranih za izvršavanje najsloženijih zadaća.

Svoj slavni ratni put započela je u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak, kao glavna snaga. Tijekom te operacije, “Kumovi” su uspješno izvršili svoju zadaću, ušavši prva u grad Okučane. Također, dijelom snaga izvršili su i helikopterski desant u zaleđe neprijateljskih snaga, značajno doprinijevši njihovom konačnom slomu u zapadnoj Slavoniji. Sudjelovali su i u operaciji Ljeto 95, gdje su probijanjem čvrstih neprijateljskih linija na Šator planini bitno doprinijeli stvaranju pretpostavki za provedbu VRO Oluja. Tijekom Oluje, branili su bok 4. i 7. gardijske brigade, a dijelom snaga sudjelovali su i u napadu. “Kumovi” su svoj ratni put završili sudjelujući u operaciji Maestral.

U svim operacijama u kojima su bili angažirani, bili su na razini koju su od njih očekivala nadređena operativna zapovjedništva i u svima su visokim ocjenama opravdali smisao svog postojanja. Većinu tih operacija izveli su na planinskom području u sličnim uvjetima u kojima su 1994. prošli izobrazbu. Ljeto 95 se ističe kao najzahtjevnija operacija, jer su probili dobro utvrđenu i organiziranu obranu na teško prohodnom planinskom području, poticajno utječući na ritam napada drugih postrojbi.

“Kumovi” su ugradili živote 21 gardista, a 169 ih je ranjeno. Na svojem ratnom putu nisu imali nestalih. Bojna je za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo svojih pripadnika odlikovana Redom kneza Domagoja s ogrlicom i Redom Nikole Šubića Zrinskog. Bojna je prestala postojati u travnju 1996. godine kada je integrirana u sastav 2. gardijske brigade HV-a “Gromovi”. Njen ratni zapovjednik bio je današnji brigadni general Renato Romić.

Ova važna obljetnica bit će proslavljena nizom događaja koji će okupiti stanovnike i uzvanike iz cijele regije, a kompletan program možete pogledati na ovoj poveznici.

(Davor Marijan – Hrvatski institut za povijest, Zagreb)

Odgovori