Danas obilježavamo Dan državnosti

Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Danas obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske, dan koji nas podsjeća na povijesni trenutak konstituiranja prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. godine. Taj dan predstavlja ključni korak u povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji.

Na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, prisustvovali su brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske te predstavnici vjerskih zajednica. Izabrani zastupnici izabrali su Žarka Domljana za predsjednika Sabora, Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa za potpredsjednike, Stjepana Mesića za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora, te Franju Tuđmana za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske.

Govor dr. Franje Tuđmana

U svojem prvom govoru, predsjednik Tuđman naglasio je važnost konstituiranja prvog višestranačkog Sabora kao prvi korak na povratku Hrvatske europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji. Ovaj dan, koji se od 2001. do 2020. obilježavao kao Dan Hrvatskoga sabora, ponovno se od 2020. godine obilježava kao Dan državnosti, vraćajući se tako tradiciji prije 2001. godine.

Hrvatski državni sabor, kroz svoju gotovo četrnaeststoljetnu povijest, bio je čuvarom suvereniteta hrvatskoga naroda i nositeljem pravnoga poretka. Bio je jamstvom sloboda i prava građana te općega civilizacijskog napretka. Sabor je štitio interese većine protiv samodostatnosti i samovoljnosti vladara, a sva važnija zbivanja u političkom, kulturnom i vjerskom životu Hrvatske događala su se upravo na njegovim zasjedanjima.

Danas, dok se prisjećamo tih povijesnih trenutaka, osvrćemo se i na izazove s kojima se suočava nova vlast. Problemi su mnogobrojni i složeni, ali s optimizmom gledamo prema budućnosti, uvjereni da će se promjene provoditi uz dosljedno poštivanje načela pravne države.

Na kraju, pozivamo sve građane da se prisjete veličanstvene povijesti naše države i da s ponosom obilježimo ovaj dan, koji je simbol naše neovisnosti i demokratskih težnji.

Na povijesnom zasjedanju Hrvatskoga sabora, predsjednik Republike Hrvatske, dr. Franjo Tuđman, obratio se zastupnicima, gostima i svim nazočnima, ističući važnost očuvanja suvereniteta i demokratskih vrijednosti hrvatskog naroda.

U svom govoru, predsjednik Tuđman podsjetio je na bogatu povijest Hrvatskoga sabora kao čuvara suvereniteta i pravnog poretka, te na njegovu ulogu u zaštiti interesa naroda kroz stoljeća. Naglasio je da je prvi slobodno izabrani Sabor nakon gotovo četrnaest stoljeća kontinuiteta simbol samoodređenja i demokracije.

Predsjednik Tuđman osvrnuo se na razdoblje od 1918. do 1941. godine, kada je Sabor bio suspendiran, te na posljedice centralističkog ustava Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Spomenuo je i izazove s kojima se suočava nova demokratska vlast, uključujući potrebu za rješavanjem složenih problema u svim sferama društvenog života.

Govor je završio pozivom na razboritost i promišljenost u donošenju odluka koje će osigurati pravnu i građansku sigurnost, te slobodan i napredan život svih građana Hrvatske u skladu s demokratskim načelima i europskom civilizacijskom tradicijom.

Predsjednik Tuđman izrazio je optimizam u pogledu budućnosti Hrvatske, naglašavajući važnost iskorištavanja svjetskih iskustava i primjera u rješavanju razvojnih problema zemlje. Pozvao je sve građane da zajedničkim naporima doprinesu stvaranju bolje budućnosti za Hrvatsku.

Ovaj govor predstavlja ključni trenutak u povijesti hrvatske državnosti, označavajući novi početak u ostvarivanju suverenosti i demokratskih prava hrvatskog naroda.

Odgovori