Danas je 33. obljetnica od ustroja Specijalne jedinice PU Varaždinske “Roda”

Domovinski rat Nove obavijesti Obljetnice Vijesti

Specijalna jedinica PU Varaždinska “Rode” bila je postrojba za posebne namjene hrvatske policije.

Dana 18.03.1991.godine po Zapovijedi MUP-a RH u Policijskoj postaji Čakovec osnovana je od najboljih Hrvatskih sinova s područja Međimurja, Podravine, Zagorja i Varaždinskog kraja Specijalna jedinica policije tadašnje PU Varaždin. Ratni zapovjednik bio je Dražen Vitez. 

Nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, čije održavanje i čiji rezultati nisu bili po volji velikosrpskim krugovima, dio srpskog stanovništva nije prihvatio novu demokratski izabranu hrvatsku vlast. Uskoro dolazi do pobune dijela srpskog pučanstva, a ni nakon osamostaljenja Republike Hrvatske situacija se nije poboljšala.

Te su okolnosti dovele da su diljem Hrvatske ožujka 1991. godine formirane Posebne postrojbe policije pri PU, a na osnovi naloga ondašnjeg ministra unutarnjih poslova kojom su sve policijske uprave dobile zadaću osnovati posebne jedinice policije, koje su poslije promijenile naziv u specijalne jedinice policije. “Rode” su odigrale veliku ulogu u varaždinskim danima rata. Dok su pregovarači vodili bitku na jednom polju, “Rode” su zauzimanjem vojarne Jalkovečkih žrtava pridonijeli na bojnom polju, pokazavši neprijatelju snagu i volju hrvatskih postrojba, što je umnogome pomoglo pregovaračima koji su pregovarali o predaji vojarne JNA.

Među ostalim akcijama u kojima je sudjelovala, zanimljiv je pokušaj proboja ka Vukovaru. “Rode” su smještene 1. studenoga 1991. na područje Đakova i već sljedećeg dana upoznavali su se s terenom i izvješćivali PZO-u. 6. studenoga 1991. g. pogodila su dva MIG-a 21. I dalje su skupljali podatke, intenzivno izviđali teren oko sela Karadžićeva preko kojeg je trebao biti izvršen proboj prema Vukovaru. 9. studenoga 1991. g. u 6 ujutro započeo je napad na Karadžićevo, koji nije uspio, ali je postignuta zadaća uznemirenja neprijatelja.

U Domovinskom ratu poginulo je ukupno 11 pripadnika ove jedinice, jedan član i dalje se vodi kao nestali, a cijela ondašnja PU varaždinska, u čiji su sastav ulazile policijske postaje Varaždin, Čakovec, Ivanec, Ludbreg i Novi Marof, tijekom Domovinskog rata imala je 31 poginulog pripadnika te šestoricu nestalih, od čega je 21 policajac poginuo i 5 ih je nestalo u obrani Vukovara.

Preživjeli članovi ove postrojbe jedinice okupljaju se i danas pod okriljem Udruge SJP Roda koja ima oko 500 članova, a koja je osnovana 2000. godine.

Izvor: USJP RODE, Wiki Foto : USJP

Odgovori