Dana 3. svibnja 1992, godine, u Slavonskom Brodu, samo od jedne srpske granate ubijeno je petero djece.

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Na današnji da, 3. svibnja 1992. godine, Slavonski Brod doživio je jedan od najtežih ratnih dana. Tog dana, život je izgubilo 16 osoba, među kojima je bilo šestero djece, 60 ih je ranjeno, od toga 30 teško.

  Bombardiranje je izvedeno od strane Jugoslavenske armije i srpskih četnika. Preko 100 zrakoplova napalo je ovaj grad, bacajući 94 bombe “krmače”, svaka teška 250 kg. Cilj napada bio je odsjeći pomoć bosanskim Hrvatima u Posavini, ali i odmazda zbog uspjeha hrvatskih snaga u Bosni tih dana.

  U službenom izvješću je zapisano: “Srpski zločinački zrakoplovi najintenzivnija borbena djelovanja imali su od 2. do 8. svibnja 1992. pri čemu su izveli 65 napada sa 200 naleta u području cilja. Borbena djelovanja izvršena su u 80 posto slučajeva. U napadima je sudjelovalo 100 zrakoplova, a izvršeno je i blizu 60 izviđačkih letova sa 30 zrakoplova. Jugosrpsko ratno zrakoplovstvo u svojim zločinačkim namjerama koristilo je najrazornija raspoloživa streljiva, jer je cilj bio uništiti, razoriti i ubiti. Iz tih krvožednih zrakoplova izbačeno je: oko 70 aviobombi od 250 kg tipa RAB, PRAB i slično, 24 vođene aviobombe od 250 kg tipa MAWERICK, četiri kasetne bombe tipa BELL 755, 60 navođenih raketnih zrna tipa MUNJA čiji tip odgovara raketama VBR-a tipa Oganj i Plamen.

  Najtragičniji trenutak tog dana dogodio se u Kuhačevoj ulici, blizu područne škole “Hugo Badalić”. Na jednu od kuća pala je bomba “krmača”, čija je eksplozija urušila cijelu kuću i ubila petero djece i dvije žene koji su se sklonili u podrumu kuće. Među poginulima bili su Marinko Marinković, koji je imao samo godinu i osam mjeseci, Andrijana i Dalibor Marinković, te Ivana i Marko Petrović.

  Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu. Do danas, nitko nije odgovarao za njihovo stradanje.

  Sramotno je da je Haški Sud godinama istraživao i optuživao Republiku Hrvatsku i njezin vojni vrh za jednodnevno bombardiranje Knina 1995. u vrijeme oslobodilačke vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u kojem je poginuo jedan civil. S druge strane, o ovom i sličnim zločinima, bombardiranja od Slavonskog Broda i Vukovara do Dubrovnika, i desetinama drugih gradova u Hrvatskoj nikada nisu bile vođene ni istrage, a kamoli da se nekog optužilo bilo od Haškog suda ili hrvatskih vlasti.

  To nije samo sramota Europe nego i Hrvatske politike !

  Ovaj tragični događaj ostao je duboko urezan u sjećanje stanovnika Slavonskog Broda. Svake godine, na obljetnicu ovog događaja, održava se komemoracija “Sjećamo ih se s tugom i ponosom” kako bi se odala počast nevinim žrtvama.

  Tako je i danas, tradicionalno na obljetnicu ovog neshvatljivog monstruoznog zločina srbo-četničkih hordi, održana komemoracija naziva “Sjećamo ih se s tugom i ponosom” položeni vijenci i upaljene svijeće kod spomenika “Djevojčica” i kod Spomenika poginulim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića u Slavonskom Brodu. Vijence su položila izaslanstva roditelja i obitelji poginule djece, izaslanik ministarstva hrvatskih branitelja Branko Cindrić, izaslanstvo Brodsko-posavske županije na čelu sa županom Danijelom Marušićem i predsjednikom Županijske skupštine Perom Ćosićem, izaslanstvo PU Brodsko-posavske na čelu s načelnikom Antunom Valićem, izaslanstvo Grada Slavonskog Broda na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom, predstavnici civilnih udruga te udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i predstavnici političkih stranaka.

  U dubokom poštovanju i sjećanju, u kapeli sv. Ane u Tvrđavi Brod, okupilo se mnogo ljudi, kako bi odali počast nevinim dušama koje su svoje živote izgubile u nemirima rata. Molitvom se prisjetili onih najmlađih, čija je svjetlost prerano ugašena.

  .. “Uistinu je dostojno i pravedno, pravo i spasonosno, da vazda i svagdje zahvaljujemo tebi, Gospodine, sveti Oče, svemogući vječni Bože, po Kristu Gospodinu našemu. – U njemu nam zasja nada blaženog uskrsnuća. Koji tuguju zbog neizbježne smrti, njih neka tješi obećanje buduće besmrtnosti. Jer tvojim se vjernima, Gospodine, život mijenja a ne oduzima, i pošto se raspadne dom ovozemnoga boravka, stječe se vječno prebivalište na nebesima. .. ” Amen!

  Foto: Grad Slavonski Brod/ Brodsko-posavska županija

  Odgovori