Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Pokupsko, 29. lipnja 2024. – Danas se obilježio Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, u spomen na hrabre muškarce i žene koji su se žrtvovali za slobodu i neovisnost naše domovine.

Na taj dan 1991. godine, uz rijeku Kupu u Pokupskom, postavljena je 2. brigada Zbora narodne garde. Njihova hrabrost i odlučnost bili su temelj za obranu Zagrebačke županije u teškim vremenima Domovinskog rata.

Županijska skupština je 2013. godine službeno proglasila ovaj dan Danom hrvatskih branitelja Zagrebačke županije, kako bi se trajno odala počast onima koji su se borili za našu slobodu.

U spomen na sve poginule branitelje, delegacija Zagrebačke županije, predvođena zamjenicima župana Ervinom Kolarecom i Damirom Tomljenovićem te gradonačelnikom grada Svete Nedelje, Dariom Zurovcem, položila je vijenac i zapalila svijeće ispred spomenika na mostu na rijeci Kupi u Pokupskom.

Zamjenik župana Ervin Kolarec istaknuo je: “Nažalost, narav svakog rata podrazumijeva žrtvu, a upravo polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća želimo održati živom uspomenu na njihove živote koji su utkani u temelje Lijepe naše.

Centralna svečanost obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije održao se u četvrtak u Svetoj Nedjelji,  polaganjem vijenaca kod Spomen obilježja hrvatskim braniteljima, nakon čega je održana sveta misa u župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinac.

Centralna svečanost održana je u šatoru svečanom akademijom ispred Ustanove za sveobuhvatnu skrb „Tigrovi“.

Gradonačelnik Zurovec dodao je: “Braniteljima treba iskazati čast, cijeniti njihovu žrtvu i pokazati da nam je kao društvu stalo do njih.”

Načelnik Općine Pokupsko, Božidar Škrinjarić, također je nazočio polaganju vijenca, a molitvu je predvodio vlč. Franjo Ćuk.

Ponosni smo na hrabre branitelje koji su se borili za našu slobodu i čuvanje temelja Lijepe naše. Neka njihova žrtva nikada ne bude zaboravljena.

Izvor: Zagrebačka županija

Odgovori