Dan bijelih traka: Prijedor se sjeća i odaje počast

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

U Prijedoru i širom Bosne i Hercegovine, 31. svibnja obilježava se Dan bijelih traka, dan sjećanja na 3.176 ubijenih i nestalih stanovnika Prijedora. Ovaj datum simbolizira važnost kulture sjećanja i opomenu da se zločini počinjeni ne smiju zaboraviti.

Na današnji dan 1992. godine, Krizni štab Općine Prijedor naredio je nesrpskom stanovništvu da svoje domove označe bijelim zastavama i nose bijele trake oko ruke prilikom kretanja gradom. U znak sjećanja, građani su se mirno okupili u Starom gradu, gdje se planira podizanje spomenika za 102 ubijene prijedorske djece.

Unatoč zahtjevima inicijative “Jer me se tiče”, roditelja ubijene djece i međunarodnih organizacija, odgovor Gradske uprave Prijedora na izgradnju spomenika još uvijek izostaje. U sklopu obilježavanja, održana je izložba “Zidovi” bh. fotoreportera Nidala Šaljića na mjestu nekadašnjeg logora Trnopolje. Također, umjetnička instalacija Anite Karabašić “Nema Nikog Da Ga Bere” postavljena je u čast ubijene prijedorske djece.

U Prijedoru je započela dvodnevna Međunarodna konferencija o koncentracionim logorima, organizirana od strane Memorijalnog centra Sarajevo, Udruženja logoraša Kozarac i Grada Sarajeva. Predsjednik Udruženja logoraša Kozarac, Jusuf Arifagić, istaknuo je značaj konferencije koja se bavi temom logora na teritoriji cijele BiH, bez obzira na etničku pripadnost zatvorenika.

Također, i u Velikoj Britaniji (BHCA Conventry) obilježen je Dan bijelih traka

Program je počeo intoniranjem himne domovine Bosne i Hercegovine. Prisutnima su se obratili Denis Hatić, predsjednik BHCA Coventry i Anes Cerić, izvršnio direktor BH UK Network. Podsjetili su na značaj ovog obilježavanja kako se ne bi zaboravile nevino stradale žrtve tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.  Dr. Cerić je također govorio o važnosti nedavno usvjene usvojene rezolucije za genocid u Srebrenici. Iskoristio je priliku da se zahvali Vladi Ujedinjenog Kraljevstva za kosponzorisanje rezoluicije i kontinuiranu podršku našoj domovini. 

Zatim je sljedila prezentacija učenika  BiH dopunske škole Coventry.  Na veoma emotivan način podsjetili su na 102 ubijene djece. ovom prilikom želimo da se zahvalimo učiteljima, učenicima I roditeljima na rad I trud koji su uložili da školski dio programa bude ono što smo I očekivali, odličan.


Srpske snage su počele napade na bošnjačka naselja na Mataruškom brdu 22. svibnja, na Kozarac 24. svibnja i otvaranjem logora Keraterm, Omarska i Trnopolje između 26. i 30. svibnja.

Za zločine počinjene na Prijedorskoj općini do sada je doneseno 56 presuda i otkriveno više od 400 masovnih grobnica, među kojima je i Tomašica, najveća masovna grobnica na Balkanu, otkrivena 2013. godine.

Zločinci su osuđeni na više od 800 godina zatvora. Pojedini su osuđeni dva, čak i tri puta.

Na tom području ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je bilo 102 djece.

Na Sudu Bosne i Hercegovine se vode procesi za više od 30 osumnjičenih za ratne zločine u Prijedoru.

Foto: Miomir Jakovljević / Anadolija

Odgovori