vladimir barović (lijevo) i vjekoslav Čulić (desno)

 Crnogorski admiral Vladimir Barović.

Domovinski rat Nove obavijesti Obilježavanja Obljetnice Vijesti

Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje Pule i Istre, mene tada više neće biti.”

Vladimir Barović, rođen 7. studenoga 1939. godine u Banja Luci, bio je crnogorski kontraadmiral u Jugoslavenskoj narodnoj armiji (JNA). Rođen je u braku Crnogorca i Slovenke. Njegov otac bio je general JNA i prvi ratni zapovjednik Prištine 1945. godine.

Barović je postao zapovjednik Vojno-pomorskog sektora Pule nakon što je smijenjen s pozicije zapovjednika Vojno-pomorskog sektora Boke. Kao zapovjednik puljskog garnizona, sudjelovao je u pregovorima o povlačenju JNA iz Pule početkom 1990-ih. Ostao je upamćen po svojoj izjavi: “Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje Pule i Istre, mene tada više neće biti.”

Dan nakon što je smijenjen s pozicije zapovjednika Vojno-pomorskog sektora Pule, Barović je imenovan za zamjenika zapovjednika vojnog okruga Split, čije je sjedište bilo na otoku Visu. Na dan kada je preuzeo dužnost načelnika stožera Vojnopomorske oblasti, dobio je naredbu iz JNA sjedišta u Beogradu da počne bombardirati gradove u Dalmaciji. Bio je protiv agresije JNA i crnogorskih rezervista protiv Hrvatske. . 

Barović je bio opozvan s dužnosti zapovjednika vojnopomorske oblasti Pula jer je topove obalne artiljerije uništio tako što ih je gurnuo u more. To se Beogradu nije dopalo i naređeno je vađenje oruđa iz mora. Topovi su izvađeni, a Barović je pozvan na “ribanje” u Beograd.

Odbio je provesti naredbu.

Iste večeri 29. rujna 1991., u zgradi ambulante vojnog uporišta na Visu, Barović je počinio samoubojstvo. Ostavio je oproštajno pismo u kojem je, između ostalog, napisao da se odlučio umrijeti dostojanstveno “jer ne želi ratovati protiv bratskog hrvatskog naroda” i da nije želio “sudjelovati u agresiji JNA protiv Hrvata, što je za njega bio čin suprotan crnogorskoj časti – jer Crnogorci ne mogu boriti se i uništavati narod koji nije ništa krivo učinio.”

Barović je pokopan u Herceg Novom.

Povodom Dana državnosti Crne Gore 13. srpnja 2016. godine, crnogorski predsjednik Filip Vujanović posmrtno mu je dodijelio Orden za hrabrost,  a supruga Radmila orden za hrabrost nije htjela prihvatiti. Također, u Samogoru na Visu 12. rujna 2022. godine otkrivena je spomen-ploča crnogorskom admiralu Vladimiru Baroviću.

vladimir barovic
vladimir barovic

Za zapovjednika Vojno-pomorskog sektora Pule imenovan je poslije razrješenja službe zapovjednika Vojno-pomorskog sektora Boke. U službi zapovjednika puljskog garnizona sudjelovao je u pregovorima oko odlaska JNA iz Pule. Ostao je tada upamćen po časnom držanju i izjavi: Ovdje neće biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako ipak budem prisiljen narediti razaranje Pule i Istre, mene tada više neće biti. Dan nakon razrješenja službe zapovjednika VPS Pule imenovan je zamjenikom zapovjednika Vojno-pomorske oblasti u Splitu pri čemu dužnost preuzima na Visu od admirala Mile Kandića. Iste večeri u zgradi ambulante Vojno-pomorskog uporišta na Visu izvršava suicid pucnjem u sljepoočnicu ostavivši iza sebe oproštajno pismo u kojem među ostalim piše da se odlučio na časnu smrt jer nije htio da ratuje protiv bratskog hrvatskog naroda. Odnosno, za razlog samoubojstva navodi agresiju JNA protiv Hrvatske koja je za njega predstavljala djelo suprotno crnogorskoj časti “jer se Crnogorci ne mogu boriti i uništavati narod koji im nije ništa skrivio“, a navodi i te nemogućnost sprečavanja djelovanja JRM protiv Hrvatske i neslaganje sa zapovjedništvom JNA.

Odgovori