Čestitka hrvatskim vojnicima na izvanrednim rezultatima na Minnesota Best Warrior Competition

Nove obavijesti Vijesti

Ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general-pukovnik Tihomir Kundid sastali su se danas, 27. svibnja 2024., u Ministarstvu obrane s desetnikom Marijanom Jelićem i skupnicom Sarom Grubić kako bi čestitali na izvanrednim rezultatima postignutim na međunarodnom natjecanju Minnesota Best Warrior Competition.

Na ovom natjecanju, koje se održalo krajem travnja 2024. godine u organizaciji Nacionalne garde Minnesote u Sjedinjenim Američkim Državama, desetnik Jelić i skupnica Grubić su zajedno s još dvoje pripadnika Hrvatske vojske, skupnikom Antonijem Đurčevićem i skupnicom Anom Ostoja, ostvarili izvanredne rezultate.

Ministar obrane Ivan Anušić istaknuo je važnost strateškog partnerstva i suradnje između Hrvatske vojske i Nacionalne garde Minnesote. “Gdje god naš vojnik, dočasnik i časnik ode, vraća se s pohvalama i nagradama. Tako ste i vi učinili, čestitam vam na tome te se nadam da će vaš primjer slijediti svi oni koji će ići poslije vas na aktivnosti i događanja na kojima kao NATO članica imamo mogućnosti sudjelovati”, poručio je ministar Anušić.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general-pukovnik Tihomir Kundid, također je čestitao desetniku Jeliću i skupnici Grubić na odvažnosti i hrabrosti što su se prijavili na ovakvo natjecanje. “Postigli ste fantastičan rezultat i vjerujem da će to što ste postigli imati pozitivnu implikaciju što se tiče vaših daljnjih vojničkih karijera. Dobili ste jednu novu dimenziju i neprocjenjivo iskustvo. Na ovakvom natjecanju pokazali ste vrhunsku razinu u temeljnim vojničkim vještinama”, rekao je načelnik Kundid.

Prvi dočasnik Oružanih snaga RH, časnički namjesnik Dražen Klanjec, pohvalio je četvero pripadnika Hrvatske vojske za izuzetne rezultate. Natjecanje se sastojalo od testiranja fizičke spremnosti i vojničkih vještina, a naši pripadnici su pokazali iznimnu skromnost i izvrsnost. Skupnica Grubić i skupnica Ostoja bile su jedine žene na natjecanju i uspješno su se nosile s tjelesno zahtjevnim disciplinama.

Desetnik Marijan Jelić osvojio je drugo mjesto u ukupnom poretku od 23 natjecatelja, dok je skupnik Antonio Đurčević zauzeo peto mjesto. Skupnica Sara Grubić osvojila je trinaesto mjesto, a skupnica Ana Ostoja devetnaesto mjesto.

Best Warrior Competition je natjecanje koje se održava od 2002. godine u cilju promoviranja važnosti uloge vojnika i dočasnika u organizaciji kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država, a čiju tradiciju održava i Nacionalna garda Minnesote. Pobjednici ovog natjecanja dobivaju prestižne počasti i nagrade kao priznanje za svoja postignuća te predstavljaju Nacionalnu gardu Minnesote na idućim natjecanjima kopnene vojske Sjedinjenih Američkih Država na razini regija te na posebnim događanjima tijekom cijele godine.

Natjecanje je održano u organizaciji Nacionalne garde Minnesote u Kampu Ripley, a testirana je spremnost i sposobnost natjecatelja kroz provjere tjelesne spremnosti, pisane ispite, simulacije urbanog ratovanja i druge vojničke zadaće.

Izvor: MORH  Foto: MORH/ T. Brandt

Odgovori